Kennis & inspiratie

Deel en vind een bron aan kennis & inspiratie waarmee je anderen motiveert en jezelf ontwikkelt.

 

Kennis & inspiratie (104 posts)

Kennis & inspiratie

Gezonde leefstijl

Organisatie & beleid

Pedagogisch handelen

Vaardig in bewegen

Veilig sportklimaat

Pedagogisch/didactisch

Betrokkenheid

Motivationeel

Ontwikkelingsgericht

Sociaal veilig

Training- & lesplan

Veilig sportklimaat

Grensoverschrijdend gedrag

Melden

Preventie

Vaardig in bewegen

Balanceren

Bewegingsagogie

Draaien en/of rollen

Dribbelen en/ of drijven met de voet

Duwen en of trekken

Glijden en/of rijden

Gooien en vangen

Klimmen/ klauteren

Motorische ontwikkeling

Ontwijken

Schoppen, schieten en/of passen

Slaan en/of stoten

Springen

Steunen

Stuiteren en/of dribbelen met de hand

Wandelen, rennen en sprinten

Zwaaien

Gezonde leefstijl

Bewegen

Omgeving

Positieve gezondheid

Slaap

Voeding

Organisatie & beleid

Accommodatie

Financiƫn

Kader

Leden

Maatschappelijk

Organiseren

Leeftijd

0-4 jaar

13-18 jaar

18+

5-12 jaar

Vorm

Artikel

Film (oefenstof, webinar, kennisclips)

Podcast

Bmo koprol tipsalto

BMO Koprol tipsalto

Auteur Milano Van Dinter

Spel: koprol tipsalto

6 weergaves
 
1 boks
0 reacties
Vaardig in bewegenMotorische ontwikkeling
Bewegen
5-12 jaar
NEC bekerfinale.JPG

3 mentale tips voor NEC om de bekerfinale te winnen

Auteur Wies Stevens namens PerformWise

Aanstaande zondag (21 april) speelt NEC voor het eerst sinds 2000 de bekerfinale. Dat ze in de finale zijn beland is voor de club en fans een enorm feest en het zal ongetwijfeld een groot spektakel worden in de Kuip. Hoe bereid je je mentaal voor op zo’n unieke en belangrijke wedstrijd? Als sport- en prestatiepsycholoog heb ik 3 belangrijke tips voor NEC op een rijtje gezet. Zit je zelf in het publiek volgende week? Neem dan vooral de laatste tip ter harte!

Wedstrijdvoorbereiding

De laatste keer dat NEC de KNVB bekerfinale heeft gespeeld zullen de meeste huidige spelers zich niet herinneren. Daarnaast hebben lang niet alle spelers ervaring met landelijke prijzen behalen. Dus hoe bereid je je dan het beste voor op zo’n historische wedstrijd? Het is verleidelijk om al te gaan dromen over een eventuele eindzege en de bijbehorende roem die daarbij komt kijken. Echter, het is belangrijk om je koppie erbij te houden. Probeer deze wedstrijd te benaderen zoals alle andere wedstrijden: maak een wedstrijdplan en volg je gebruikelijke routines. Het is niet nodig om ineens allerlei fratsen uit te halen omdat het een bekerfinale is. Ga niet ineens hele andere voeding nemen of twee uur eerder naar bed. Doe wat je altijd doet, en zoek in de dagen ervoor af en toe wat afleiding zodat je kan ontspannen. Accepteer dat er wat meer zenuwen zijn dan normaal, dat hebben de Feyenoorders ook. Tot slot kan visualisatie ook helpen. Dat is het inbeelden van wedstrijdsituaties om zelfvertrouwen op te doen en je voor te bereiden op verschillende wedstrijdscenario’s.

Wat te doen bij een tegengoal?

We hopen het natuurlijk niet, maar stel je voor dat Feyenoord de 1-0 scoort. Hoe moet NEC zich dan herpakken? Hoe zorg je er als speler voor dat je je hoofd niet laat hangen? Het gevaar bij een tegengoal is dat je ineens gaat nadenken over winnen of verliezen, en alle gevolgen daarvan. Maar daar heb je op dat moment natuurlijk niks aan, je raakt er juist enorm door afgeleid. Het is erg belangrijk om je na een tegengoal zo snel mogelijk weer te focussen op de taak die je hebt. Dat kan heel simpel zijn: volg de bal, zorg dat je vrij staat, scan de omgeving en communiceer met je team. Zolang het maar met voetbal (technisch, tactisch, fysiek en mentaal) en het nú te maken heeft. Ik zeg altijd: denk niet verder dan 10 seconden vooruit of achteruit, dat komt na de wedstrijd wel. Blijf dus focussen op de taak die je nu hebt en blijf alle kleine successen in de wedstrijd goed vieren.

Geniet ervan!

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Voor sommige spelers zal dit de enige keer zal zijn dat ze een bekerfinale mogen spelen. Het is al een groot succes dat ze zo ver zijn gekomen. Super zonde dus als je vergeet te genieten. Wat hierbij kan helpen is de interactie met het publiek. Aan de ene kant heeft het publiek een verantwoordelijkheid om er een feestje van te maken en de spelers naar de overwinning te schreeuwen. Aan de andere kant heb je als speler ook invloed op hoe het publiek zich gedraagt. Vergroot je successen uit, juich zelf na elke geslaagde actie en neem op deze manier het publiek mee in jullie winnaarsmentaliteit. En zit je even niet lekker in de wedstrijd? Dan zit er maar één ding op: fake it till you make it! Wanneer je je zelfverzekerd gedraagt, ga je het vanzelf geloven en jouw fans ook. Hoe vaak speel je nou voor 17.500 NEC-fans in een volle Kuip? Want: Ja, die droom van jou en mij is echt!

Zelf met sportpsychologie aan de slag? Schroom niet om contact met me op te nemen via mijn website www.performwise.nl en wie weet zien we elkaar in mijn praktijk in Nijmegen-Oost!

41 weergaves
 
0 boks
0 reacties
Positieve gezondheid
Bewegen
Slaap
13-18 jaar
18+
Artikel
Bmo Levensecht Sjoelen

Bmo Levensecht Sjoelen

Auteur Merle Geerts namens Sportbedrijf gemeente Nijmegen

Spel: Levensecht Sjoelen

40 weergaves
 
2 boks
0 reacties
Vaardig in bewegenSchoppen, schieten en/of passen
Slaan en/of stoten
Bewegen
5-12 jaar
13-18 jaar
by fotosentekst_nl-8725.jpg
by fotosentekst_nl-8752.jpg
by fotosentekst_nl-k8962.jpg
by fotosentekst_nl-k9081.jpg
by fotosentekst_nl-8605.jpg
by fotosentekst_nl-8836.jpg
6.png
Beweegprogramma ENERGIE

Bewegend leren over de Schijf van Vijf met ENERGIE

Auteur Eva Geurken namens Skillz2Grow

Interventie van Skillz2Grow combineert voedseleducatie en bewegend leren

Voedseleducatie voor elk kind. Dat is de missie van Skillz2Grow. Omdat ook bewegen belangrijk is in het aanleren van een gezonde leefstijl combineert Skillz2Grow dit in de interventie ENERGIE. Daarbij geven professionals door middel van bewegend leren les en leren leerlingen met speelse en interactieve beweegspellen belangrijke kennis over onder andere de Schijf van Vijf.

Voordelen voor het onderwijs

ENERGIE heeft verschillende voordelen voor het onderwijs:

  • Omdat voedseleducatie in de vorm van beweegspellen plaatsvindt tijdens de gymlessen kost het geen extra onderwijstijd.
  • De beweeglessen kunnen naast de gymles ook ingezet worden bij de pauzesport en bij naschools beweegaanbod.
  • Het is laagdrempelig en past perfect in het thema gezonde leefstijl voor kinderen.
  • Door het plezier dat kinderen in de spellen hebben en de herhaling van de spellen gedurende het schooljaar, is er een duidelijk leereffect bij kinderen op te merken.

Eva Geurken, eigenaar van Skillz2Grow, noemt ENERGIE “een ontbrekend puzzelstukje”. Ze licht toe waarom: “Een dergelijke interventie waarin bewegend leren gecombineerd wordt met voedingseducatie, was er in deze vorm nog niet.”

Ontstaan ENERGIE

ENERGIE is ontwikkeld door Ellen Luttikhuis, eigenaar van Vitaal&jij, vanuit het lokaal preventieakkoord van de gemeente Apeldoorn. Een klein jaar later zijn vanuit het Arnhemse lokaal preventieakkoord en Sportbedrijf Arnhem gelden ingezet om ENERGIE inhoudelijk verder te optimaliseren en een eerste pilot met ENERGIE in Arnhem te starten. Ook is een video gemaakt waarin een helder beeld gegeven wordt over de spellen, de spelmaterialen en de omgevingen waarin ENERGIE kan worden ingezet.

Pilot

In 2023 is, dankzij Sportbedrijf Arnhem, een succesvolle pilot gedaan met ENERGIE in zeven wijken. Daarbij deden de buurtsportcoaches de uitvoering.
Daarnaast hebben eind december gymdocenten van Delta en Flores (scholengemeenschappen binnen Arnhem) een train-de-trainer ontvangen vanuit Skillz2Grow. Met als doel om deze laagdrempelige vorm van voedingseducatie bij alle Arnhemse basisscholen binnen te brengen.

Tijdens de train-de-trainer zijn ook enkele beweegspellen gespeeld, om de gymdocenten alvast enkele spellen te laten ervaren. Vanuit deze training hebben vervolgens een groep van 25 gymdocenten van Delta en van Flores in januari 2024 dankzij financiële ondersteuning van Sportbedrijf Arnhem een proefpakket ENERGIE ontvangen. Deze basisscholen worden vanuit Skillz2Grow verder geholpen bij de aanschaf van het gehele pakket ENERGIE, zodat op steeds meer basisscholen voedingseducatie tijdens de gymles kan plaatsvinden. Inmiddels gaan naast Arnhem en Apeldoorn ook de gemeenten Renkum, Ede, Veenendaal en Putten aan de slag met ENERGIE.

Gezonde School-activiteit

Skillz2Grow verwacht dat ENERGIE dit jaar als een Erkende Gezonde School activiteit op Loket Gezond Leven gaat verschijnen. Hiermee kan ENERGIE door scholen gemakkelijk worden aangeschaft via subsidies van Mijn Gezonde School en Jong Leren Eten.


Jong Leren Eten

Ook binnen Jong Leren Eten is ENERGIE niet onopgemerkt gebleven. Zo zijn door Jong Leren Eten twee pakketten ENERGIE aangeschaft ten behoeve van PABO studenten, die de minor Specialist Sportieve en Gezonde School volgen. Ook zij hebben een train-de-trainer ontvangen en gaan de spellen inzetten op hun stagescholen. Zo krijgen bijvoorbeeld de Koningsspelen of een sportief en gezond evenement op school een échte ENERGIE boost.

“We zijn heel blij met de ondersteuning vanuit Jong Leren Eten. Dit biedt een hele mooie kans om steeds meer basisscholen te helpen om ENERGIE en hiermee een belangrijk stukje voedingseducatie binnen basisscholen te implementeren,” aldus Eva Geurken.

Scholen kunnen al dit jaar de Jong Leren Eten subsidie aanschrijven om ENERGIE als geheel pakket aan te schaffen.

Interesse in ENERGIE?

Heb jij na het lezen van dit artikel interesse in ENERGIE? Skillz2Grow kijkt graag met je mee naar subsidiemogelijkheden en wat binnen jouw organisatie de beste aanvliegroute is. Stuur een mail aan info@skillztogrow.nl of kijk op www.skillztogrow.nl.

117 weergaves
 
1 boks
0 reacties
Gezonde leefstijlMotivationeel
Training- & lesplan
Preventie
Wandelen, rennen en sprinten
Gooien en vangen
Positieve gezondheid
Voeding
Bewegen
Organiseren
5-12 jaar
Artikel
Gezonde leefstijl.jpg

Gezonde Leefstijl (uitgelicht: voeding)

Auteur Martijn van Rumund namens Sportbedrijf gemeente Nijmegen

Een gezonde leefstijl bestaat uit verschillende elementen:
- Sport & bewegen
- Voeding
- Mentaal welbevinden
- Slaap
- De balans tussen inspanning en ontspanning.

Als sportprofessionals zijn we dagelijks direct of indirect bezig met het ondersteunen van mensen en organisaties op het gebied van sporten en bewegen. Kijk jij als sportprofessional wel eens verder dan sporten & bewegen als het gaat om een gezonde leefstijl bij jouw deelnemers? Nee? Probeer dan eens breder te kijken naar leefstijl en maak zo nodig de juiste doorverwijzing naar een specialist voor het desbetreffende leefstijlelement.

Hoe kan jij als sportproffesional helpen op het gebied van voeding?
Wij sportprofessional weet je vast al hoe belangrijk voeding is als het gaat om de sportprestaties, spierherstel, spieropbouw etc. Maar voeding is net zoals sport en bewegen echt een apart specialisme. Daarom is het begrijpelijk als je zelf niet in staat bent om goed kwalitatief advies te geven over dit leefstijlelement.

Tips en tricks

Als sportprofessional kan je wel het gesprek starten over voeding. Vraag of jouw deelnemer zich bewust is van zijn of haar eetpatroon. Maak ook de voordelen van een gezonde voeding bekend.

Wanneer een deelnemer meer informatie wilt over voeding kan je hulp aanbieden. Verwijs door naar een specialist, zoals: Diëtist, Orthomoleculair therapeut of een leefstijlcoach. Door vragen te stellen over voeding kun je alvast de juiste informatie ophalen, waardoor de specialist een beter beeld heeft bij de situatie van de deelnemer(s).

Maar je kan ook een specialist kunnen uitnodigen tijdens jouw sportactiviteit. Door middel van een presentatie ofworkshop kan de specialist bewustzijn creëren bij de deelnemer(s) en praktische handvaten toe te reiken.

Om deelnemers verder te kunnen helpen binnen sport en bewegen is het belangrijk om ook oog te hebben voor andere leefstijlelementen.

Ben jij benieuwd naar informatie over een ander leefstijlelement? Stel je vraag op de Sport Community Nijmegen. Jouw vraag wordt direct beantwoord of je wordt gekoppeld aan een partner die jouw vraag kan beantwoorden.

96 weergaves
 
1 boks
0 reacties
Gezonde leefstijlOrganisatie & beleidMotivationeel
Preventie
Positieve gezondheid
Omgeving
Voeding
Bewegen
Slaap
Maatschappelijk
Organiseren
5-12 jaar
13-18 jaar
18+
Artikel
koningsspelen_2024_ontdek_lizzie_en_haruto_staand.590x440.jpg

Draaiboek Koningsspelen

Auteur Thomas Botden namens BS de Akker

Als vakdocent LO hebben wij het volgende draaiboek opgesteld voor de Koningspelen die bij ons plaatsvindt op 19 april. Daarvoor hebben wij ook de bijbehorende leskaarten ontwikkeld (check de bijlagen). Ik ben ook nieuwsgierig naar hoe andere dit hebben voorbereid en waar jullie tegen aan lopen? Laat vooral iets achter in de comments :)

Wij hebben gebruik gemaakt van de volgende externe partijen.

  • Hulpouders wij zoeken de samenwerking met ouders om deze dag tot een succes te maken.
  • ROC, in samenwerking met het ROC hebben wij studenten die spellen begeleiden tijdens deze dag.
  • Feestverhuurnijmegen voor een stormbaan.
  • De locale supermarkt voor het sponseren van ijsjes na afloop van de sportdag.
  • NOC*NSF voor een pakket voor de koningsspelen deze is gratis aan te vragen ieder jaar.
84 weergaves
 
2 boks
0 reacties
Vaardig in bewegenOrganisatie & beleidMotorische ontwikkeling
Organiseren
5-12 jaar
Film (oefenstof, webinar, kennisclips)
Foto loopfietsen.jpeg
Foto Blauwe Kinderfiets.jpeg

Kleuters on the Bike!

Auteur Dianne ten Haken namens Sportbedrijf gemeente Nijmegen

In het schooljaar 2023-2024 is een nieuw project opgezet: Kleuters on the Bike! Door dit nieuwe project krijgen kleuters in Dukenburg tijdens de schooltijd de tijd om te oefenen met fietsen.

Ondersteuning bij fietsen
De afgelopen jaren werd door de buurtsportcoaches in Dukenburg opgemerkt dat er veel kinderen zijn die fietsen niet goed beheersen. Niet alle kinderen leren fietsen van hun ouders/verzorgers. Deze kinderen zien we op vaak terug bij de fietslessen. Met deze lessen helpen we kinderen/volwassenen met de basistechnieken van het fietsen en verkeer.

Fietsen
In samenwerking met Sportief Groot Worden zijn er 12 kleuterfietsen aangeschaft. Dit zijn loopfietsen en kinderenfietsen met afneembare zijwieltjes. Hiermee zijn ze een aanvulling op de driewielers en karren die de scholen vaak al hebben. Het verschil is: deze fietsen zijn lichter en dus speciaal voor de kinderen.

Doormiddel van een doordraaischema staan de fietsen bij de basisscholen in Dukenburg. Ze blijven 4 weken bij een school staan, waarna ze doordraaien naar de volgende school. Alle scholen krijgen tijdens dit schooljaar de kans om 2 keer 4 weken de fietsen bij hen op school te hebben. Onder het toeziend oog van de kleuterleerkracht kunnen de kinderen elke pauze oefenen met fietsen. Daarnaast krijgt de kleuterleerkracht inzicht in het niveau van de kinderen. Hierdoor kan hij/zij kinderen uitdagen en begeleiden tijdens het oefenen.

Fietsenmaker
Een mooie toevoeging aan dit project is de samenwerking met Rijwielhuis Janssen in Dukenburg. Het leren fietsen gaat namelijk gepaard met vallen en opstaan. Met als gevolg dat de fietsen op de grond vallen, botsen of langs een muur schaven en zo beschadigen. Om ervoor te zorgen dat alle fietsen in een goede staat blijven, worden ze elke ronde gecontroleerd/gerepareerd door de fietsenmaker. Zo is er de garantie dat alle fietsen ook echt goed gebruikt kunnen worden!

Resultaten
De pilotfase loopt nog tot juli 2024, maar uit de eerste evaluaties komen al mooie resultaten:

· De fietsen vallen in de smaak en worden in de pauzes constant gebruikt

· De kleuterleerkrachten zien kinderen meer fietsen en plezier hebben

· De kleuterleerkrachten zien kinderen die dit eerst nooit deden, nu wel een fiets pakken

De komende maanden blijven de fietsen rouleren tussen de verschillende scholen. Alle kinderen krijgen nogmaals de kans om 4 weken lang te oefenen! Zo proberen we met Kleuters on the Bike kinderen al op vroege leeftijd te stimuleren om te fietsen. Waardoor een fietsles op latere leeftijd misschien niet nodig is!

Ben je enthousiast en wil je meer weten? Ik kom graag in contact!
Ik ben bereikbaar via : d1.ten.haken@nijmegen.nl

45 weergaves
 
2 boks
0 reacties
Vaardig in bewegenOntwikkelingsgerichtMotorische ontwikkeling
Glijden en/of rijden
Bewegen
Maatschappelijk
0-4 jaar
5-12 jaar
Artikel
Voetbal

Chaos voetbal

Auteur Thomas Botden namens N.E.C. Nijmegen

Door het maken van 4 teams met ieder een eigen goal krijg je chaos voetbal. Alle tegenstanders mogen bij jou scoren en jij mag bij de tegenstanders scoren. De teams zijn klein, waardoor slim samenwerken en communiceren dus erg belangrijk is.

De ondergrond van het voetbalveld is van ander materiaal dan een regulier voetbalveld. Dit materiaal vergt extra balans en controle van de spelers.

70 weergaves
 
1 boks
0 reacties
Vaardig in bewegenOntwikkelingsgerichtMotorische ontwikkeling
Wandelen, rennen en sprinten
Schoppen, schieten en/of passen
Dribbelen en/ of drijven met de voet
Ontwijken
Balanceren
Bewegen
5-12 jaar
Film (oefenstof, webinar, kennisclips)
 

Sport Community Nijmegen
Rosa de Limastraat 23
6543 JG Nijmegen

info@sportcommunitynijmegen.nl