Posts van Yannick Theloesen (6 posts)
Netwerk: vraag & aanbod
Algemeen
Clinics / workshops / gastlessen
Vacatures
Vraag / aanbod
Aanbod
Vraag
Kennis & inspiratie
Organisatie & beleid
Pedagogisch handelen
Pedagogisch/didactisch
Motivationeel
Ontwikkelingsgericht
Training- & lesplan
Vaardig in bewegen
Motorische ontwikkeling
Gezonde leefstijl
Positieve gezondheid
Leeftijd
5-12 jaar
Stimuleer een gezonde leefstijl bij jouw leerlingen
Auteur Yannick Theloesen namens ROC Nijmegen - Sport & bewegen
Ben jij als gymleraar op zoek naar inspirerende manieren om jouw leerlingen bewuster te maken van een gezonde leefstijl? Als opleiding Sport en Bewegen van ROC Nijmegen staan we graag voor je klaar.
Wij bieden interactieve presentaties en workshops voor middelbare scholen en de bovenbouw van basisscholen. Hierin staan één of meerdere BRAVO-factoren centraal, die samen de basis vormen voor een gezonde leefstijl.
Wat zijn de BRAVO-factoren?
BRAVO staat voor:
- Bewegen: Het belang van dagelijkse beweging en een actieve levensstijl.
- Roken: Bewustwording van de schadelijke effecten van roken en het promoten van een rookvrije generatie.
- Alcohol: Het leren begrijpen van de impact van alcoholgebruik, vooral op jonge leeftijd.
- Voeding: Het stimuleren van gezonde eetgewoonten.
- Ontspanning: Het belang van balans, rust en mentale gezondheid.
Onze workshops worden verzorgd door enthousiaste studenten van de opleiding Sport en Bewegen, gespecialiseerd in leefstijlcoaching. Ze combineren kennis met interactieve en praktische opdrachten die leerlingen aanspreken en motiveren.
Interesse?
Wil jij bijdragen aan de gezonde ontwikkeling van jouw leerlingen? Neem contact met ons op via y.theloesen@roc-nijmegen.nl en l.toussaint@roc-nijmegen.nl.
Vacature: studentbegeleider bij SV Orion op woensdagmiddag
Auteur Yannick Theloesen namens ROC Nijmegen - Sport & bewegen
Wil jij je steentje bijdragen aan de toekomst van de jongste jeugd van SV Orion? Lijkt het jou leuk om studenten van ROC Nijmegen Sport en Bewegen te begeleiden?
Dan zoeken we jou!
Op woensdagmiddag tussen 13:00 uur en 17:30 uur wordt er door veel jeugdteams getraind onder leiding van studenten van Sport en Bewegen. Om ervoor te zorgen dat de kinderen van SV Orion leuke en leerzame trainingen krijgen, zoeken wij een extra studentbegeleider.
Jouw taken bestaan uit:
- Aanspreekpunt/begeleider zijn van de studenten
- Studenten helpen met het voorbereiden van hun trainingen
- Studenten ondersteunen tijdens de uitvoering van hun trainingen
- Studenten feedback geven op hun training
- Aanspreekpunt zijn voor ouder(s)/verzorger(s) tijdens trainingen
Wie zoeken wij?:
Iemand met een goede dosis voetbalkennis die enthousiast wordt van het begeleiden van jonge sportstudenten en het ondersteunen van onze jeugdteams. Je helpt hen met hun eerste stappen als trainer en draagt bij aan hun leerproces.
Wat bieden wij?
- Een kans om jouw passie voor voetbal in te zetten binnen onze gezellige vereniging.
- Een vrijwilligersvergoeding is mogelijk.
Ben jij degene die wij zoeken? Neem dan snel contact op met Yannick Theloesen (y.theloesen@roc-nijmegen.nl)
Opgelost!
Door middel van het platform hebben we een geschikte kandidaat gevonden die inmiddels aan de slag is :)
De spelgecentreerde aanpak als uitgangspunt bij jeugdsport
Auteur Yannick Theloesen namens ROC Nijmegen - Sport & bewegen
Voor mijn masterthesis in de opleiding Sport- en Bewegingsonderwijs (Fontys Sport en Bewegen) heb ik onderzoek gedaan naar een spelgecentreerde aanpak binnen de opleiding Sport en Bewegen. Dit ontwerpgericht onderzoek draagt de titel:
De introductie van een spelgecentreerde aanpak binnen de opleiding Sport en Bewegen
De opleiding Sport en Bewegen werkt voortdurend aan het inspelen op actuele trends en ontwikkelingen vanuit het werkveld. Dit vertaalt zich in een heldere visie richting zowel studenten als partners. Mijn onderzoek is in bredere zin van waarde voor trainers en docenten die zich richten op spelonderwijs of spelsporten. Zoals Gwen Weeldenburg van Netwerk Teaching Games benadrukt: “Bij sportbonden krijgt spelend leren veel aandacht, maar er is nog veel winst te behalen bij sportverenigingen. Veel trainers schakelen te snel naar eindvormen of focussen zich te lang op techniekoefeningen, waardoor spelers onvoldoende leerzame en plezierige ervaringen opdoen. Dit kan leiden tot afhaken” (Sport Knowhow XL, z.d.).
In mijn onderzoek heb ik gekeken naar de toepasbaarheid van de spelgecentreerde aanpak binnen sportverenigingen. Het onderzoek vond plaats bij vijf grote verenigingen in de regio Nijmegen. De spelgecentreerde aanpak, ook wel bekend als spelenderwijs leren, is een bekende pedagogisch-didactische methode in de sportwereld. Door gebruik te maken van een mix van kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethoden, heb ik een onderwijsprogramma van 16 weken ontwikkeld in samenwerking met collega’s en het werkveld. Dit programma is in de praktijk getest en geëvalueerd met input van docenten, studenten en de verenigingen.
In Nederland blijven spelsporten een belangrijk onderdeel van de bewegingscultuur (NOC*NSF, 2022). Hoewel de bekende gezegdes 'jong geleerd is oud gedaan' en 'al doende leert men' hier van toepassing zijn, constateren Metzler en Colquitt (2021) dat de traditionele, technische instructiemethode nog steeds dominant is. Bij deze methode wordt ervan uitgegaan dat spelers eerst een bepaald technisch niveau moeten bereiken voordat ze aan het spel kunnen deelnemen. Nieuw onderzoek wijst echter op de beperkingen van deze aanpak, omdat geïsoleerde technische training zonder spelcontext vaak leidt tot een gebrek aan relevantie voor kinderen (Barba-Martín et al., 2020; Stolz & Pill, 2014). Het resultaat is dat studenten moeite hebben met het spelen van het spel in zijn volle complexiteit (Metzler & Colquitt, 2021).
Als alternatief op deze traditionele methode ontwikkelden Bunker en Thorpe (1982) het model 'Teaching Games for Understanding' (TGfU). Dit model richt zich op het ontwikkelen van zowel tactische als technische vaardigheden binnen een spelcontext, door gebruik te maken van aangepaste spelvormen.
Het TGfU-model bestaat uit zes stappen:
1.GAME – Het spel wordt geïntroduceerd en de basisregels en essentiële elementen worden uitgelegd.
2. GAME APPRECIATION – Studenten ontwikkelen begrip en waardering voor het spel, wat leidt tot meer betrokkenheid.
3. TACTICAL AWARENESS– De focus ligt op tactische vraagstukken en strategieën binnen het spel.
4. MAKING APPROPRIATE DECISIONS – Studenten leren de juiste tactische beslissingen te nemen tijdens het spel.
5. SKILL EXECUTION– Technische vaardigheden worden gecombineerd met tactische kennis in verschillende spelvormen.
6. PERFORMANCE – Studenten brengen hun kennis en vaardigheden in de praktijk en werken aan het verbeteren van hun spelprestaties.
Onderzoek heeft aangetoond dat dit model niet alleen de motivatie verhoogt, maar ook leidt tot meer spelinzicht en betere besluitvorming (Harvey, 2004).
Uit mijn onderzoek blijkt dat de spelgecentreerde aanpak bruikbaar en toepasbaar is voor zowel docenten als studenten in hun rol als lesgever. Het onderwijsprogramma biedt studenten de kans om zich te ontwikkelen als sporter én als lesgever, wat aansluit bij de visie van ROC Nijmegen en de opleiding Sport en Bewegen. De positieve ervaringen van studenten met deze methode kunnen direct doorwerken in hun stagepraktijk.
Ben jij benieuwd hoe je deze aanpak kunt integreren in jouw rol als docent, trainer of bij je vereniging? Of wil je meer weten over mijn volledige masterthesis? Neem gerust contact op via y.theloesen@roc-nijmegen.nl.
Training- & lesplan
Stagiaires vanuit de opleiding Sport en Bewegen (ROC Nijmegen)
Auteur Yannick Theloesen namens ROC Nijmegen - Sport & bewegen
Hallo allemaal,
Wij zijn als opleiding Sport en Bewegen van het ROC Nijmegen altijd op zoek naar nieuwe samenwerkingspartners in onze directe omgeving. Wij willen onze studenten graag kennis laten maken met het werkveld en daarnaast kunnen onze sportieve studenten een mooie meerwaarde zijn voor uw organisatie!
Wij hebben binnen onze opleiding verschillende uitstroomprofielen: buurtsportcoach, leefstijlcoach en bewegingsagogie. Binnen deze profielen lopen studenten stage op dinsdag t/m donderdag.
Mocht je nu denken..... dat is leuk en ik wil graag eens van gedachte wisselen om te kijken welke connectie we aan kunnen gaan? Stuur mij gerust een bericht om dit verder te bespreken: y.theloesen@roc-nijmegen.nl
De Koningsspelen, tips and tricks!
Auteur Yannick Theloesen namens Supportteam | SCN
Zoals voor iedereen op de basisschool bekend is, staan op vrijdag 26 april de jaarlijkse Koningsspelen weer op het programma. Voor basischolen soms een belastende en moeilijke taak om hier een leuke en sportieve dag van te maken. Voor sportaanbieders juist weer een mooie uitdaging om jezelf onder de aandacht te brengen! Hieronder vind je kort wat tips and tricks voor een geslaagde Koningsspelen op jouw basisschool!
Zorg ervoor dat de Koningsspelen gaan leven binnen je school
Op 15 maart wordt de videoclip van het dansje van de Koningsspelen gedeeld. Tijd om te oefenen op school zodat IEDEREEN tijdens de opening lekker mee kan doen. Daarnaast kan je als school aandacht besteden aan een stukje bijvoorbeeld het 'sportieve en gezonde leven'. Wat doen bijvoorbeeld de leerkrachten daaraan? Misschien kunnen de leerkrachten wel een kort filmpje maken met hun routines wat dan gedeeld kan worden met de kinderen. Misschien kunnen leerlingen in de spotlights worden gezet door kort iets te vertellen over hun sport.
Daarnaast, het Koningsontbijt.... Leuk als de kinderen zelf iets meenemen naar school. Wie neemt wat mee? Wie gaat wat bakken?
De organisatie van de dag zelf
Als je de Koningsspelen gaat organiseren is het goed om te bedenken dat plezier in bewegen centraal staat. Hou je activiteiten dus simpel maar vooral toegankelijk voor de leerlingen. Een wedstrijdgericht evenement zorgt voor veel geregel qua schema's etc. Kies bijvoorbeeld voor een niet-wedstrijdgerichte vorm met een waslijnsysteem. Aan de waslijn hangen mediakaarten van spellen. Ben je uitgespeeld bij een spel? Hang hem terug en pak een andere kaart. Dit is een leuke, vrije vorm die makkelijk te organiseren is.
Wie gaat dat allemaal regelen? Zorg ervoor dat ouders tijdig op de hoogte zijn. Daarnaast zouden eventueel sportopleidingen betrokken kunnen worden.
Welke activiteiten kiezen we in vredesnaam?
Het is verstandig om jaarlagen los te koppelen van elkaar en dit rondom de school in te delen. Zo heb je eigenlijk enkele kleinere Koningsspelen rondom je school. Op deze manier kan je het aanbod meer toesplitsen op de leeftijdscategorie. Groep 8 wil de activiteiten van groep 3 niet meer doen. Wees hierin dus creatief.
Laat de leerlingen instemming hebben! Hang een inspiratiebord op waarop leerlingen hun voorkeuren aan kunnen geven. Hou bij het kiezen van activiteiten rekening met een mooie afwisseling tussen type spellen. Zorg dus niet alleen voor wedstrijdvormpjes of balspelen maar ook voor samenwerkingsspelen en individuele onderdelen.
Een mooie inspiratiebron die vrij toegankelijk is: SPELLENBOEK.pdf (123lesidee.nl)
En zo zijn er natuurlijk veel meer tips te vinden! Welke tip of succesformule heb jij? Deel hem hier!
5-12 jaar
Sport en Bewegen ROC Nijmegen: altijd op zoek naar de connectie met het werkveld!
Auteur Yannick Theloesen namens ROC Nijmegen - Sport & bewegen
Met onze opleiding Sport en Bewegen aan het ROC Nijmegen leiden wij studenten op voor het sportwerkveld in Nijmegen en omstreken. Met de uitstroomprofielen buurtportcoach, lifestylecoach en bewegingsagoog heeft de opleiding voldoende diversiteit om een rol van betekenis te spelen in de regio. Steeds meer MBO sportstudenten kiezen ervoor om direct het werkveld in te gaan. Volgens de meest recente arbeidsmarktmonitor (2021) heeft 60% van de afgestudeerde sportstudent ook sport-gerelateerd werk na het behalen van een diploma. Daarbij ontwikkelt de arbeidsmarkt ontwikkelt zich positief. Er wordt een uitbreidingsvraag van 15% verwacht binnen de sportbranches. Hierin komen duidelijk de werkvelden naar voren waarvoor de opleiding Sport & Bewegen opleidt.
Om onze studenten kennis te laten maken met het werkveld proberen we studenten zo veel mogelijk in het 'echte' werkveld te zetten. Al jaren werken we samen met allerlei organisaties in de vorm van hybride leren. We noemen dit ook wel werkplekleren. De studenten krijgen onder begeleiding van een docent les op een werkplek en bieden daar ook een beweegprogramma aan. We bieden dit aan in al onze jaarlagen en profielen. Denk hierbij aan samenwerkingen met basisscholen, buitenschoolse projecten, BSO's, zorginstellingen en gezondheidscentra.
Een mooi voorbeeld van de handen ineen slaan is ons project op de woensdag voor onze studenten in leerjaar 1. We werken al jarenlang samen met grote verenigingen / organisaties in Nijmegen en omstreken. Mooie voorbeelden in Nijmegen zijn de samenwerkingen met SV Orion, VV Trekvogels, VV Brakkenstein, NMHC en de Hazenkamp. Gedurende de ochtend krijgen de studenten les op de accomodatie van de vereniging om dit vervolgens organisch over te laten lopen in de stage in de middaguren. Iedere woensdagmiddag krijgen honderden kinderen leuke trainingen van de studenten van Sport en Bewegen!
Wij zijn als opleiding altijd op zoek naar duurzame samenwerkingen in de regio. We laten onze studenten graag rondkijken in de sportwereld van Nijmegen maar willen daar ook graag ons steentje aan bijdragen.
Zie jij de win-winsituatie in de verbinding tussen opleiden/leren en jouw organisatie? Neem eens contact op met me en wie weet zetten we iets moois meer!
Namens team Sport en Bewegen,
Yannick Theloesen
y.theloesen@roc-nijmegen.nl