Posts van HAN Sport en Bewegen (16 posts)
Netwerk: vraag & aanbod
Algemeen
Vraag / aanbod
Aanbod
Vraag
Kennis & inspiratie
Gezonde leefstijl
Organisatie & beleid
Pedagogisch handelen
Vaardig in bewegen
Veilig sportklimaat
Events
Inspiratie events
Workshops
Pedagogisch/didactisch
Betrokkenheid
Motivationeel
Ontwikkelingsgericht
Sociaal veilig
Training- & lesplan
Veilig sportklimaat
Grensoverschrijdend gedrag
Preventie
Vaardig in bewegen
Bewegingsagogie
Motorische ontwikkeling
Springen
Wandelen, rennen en sprinten
Gezonde leefstijl
Bewegen
Omgeving
Positieve gezondheid
Slaap
Voeding
Organisatie & beleid
Accommodatie
Financiën
Kader
Leden
Maatschappelijk
Organiseren
Leeftijd
13-18 jaar
18+
5-12 jaar
Vorm
Artikel
Film (oefenstof, webinar, kennisclips)
Opleiding talentherkenning van sport van start
Auteur Sebastiaan Platvoet namens HAN Sport en Bewegen
Wel of geen selectie? En indien wel selectie, hoe doe je dat dan en vanaf welke leeftijd? Wat maakt het voorspellen van wie zich het beste gaat ontwikkelen zo lastig? Allemaal vragen die aan bod komen in de basic opleiding talentherkenning in sport. Ons vertrekpunt is de jonge sporter die veel ambitie heeft en zich graag goed wil ontwikkelen. Wat is de route die deze sporter af moet leggen om zijn/ haar potentie te ontwikkelen? Wat doe je in de eerste fase, 6-12 jaar, en wat erna, ook in de jonge adolescentie? Wat mag je wel en niet verwachten van een sporter en wat moet je vooral niet doen om bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat fysieke en mentale 'blessures' niet voorkomen? Heb je interesse om antwoorden te krijgen om deze vragen meld je dan aan voor de online opleiding talentherkenning in sport. Deze wordt verzorgd door ervaren docenten/onderzoekers van de HAN. Je krijgt niet alleen antwoorden maar ook concrete handvaten om binnen je eigen club of organisatie het herkennen en ontwikkelen van talent te verbeteren. Startdatum is 12 mei en vervolgens is er elke 2 weken een online bijeenkomst van 90 minuten. Tussendoor werk je aan een aantal opdrachten en verdiep jij je in achtergronden. Voor de duidelijkheid: ook al gebruiken we het woord talent, deze opleiding is geschikt voor iedereen die zich bezighoudt met kinderen/ jongeren die zich graag optimaal willen ontwikkelen in de sport. Dat vindt op allerlei niveaus plaats en niet alleen in de topsport. Voorspellen wie uiteindelijk het hoogste niveau gaat halen is per definitie een (haast) onmogelijke opdracht...
Motorische ontwikkeling
Omgeving
KaderOrganiseren
5-12 jaar
13-18 jaar
Blessures verminderen? Een optimaal fysiek en mentaal ontwikkelklimaat voor 10-16 jarige sporters
Auteur Stijn ter Welle namens HAN Sport en Bewegen
Veel jongeren dromen ervan om in de toekomst even succesvol te zijn als Femke Bol of Frenkie de Jong. Vanaf jonge leeftijd werken duizenden kinderen tegenwoordig hard aan hun sportvaardigheden. Sporten en trainen op hoog niveau kan een jongere op persoonlijk, sociaal, mentaal en fysiek helpen ontwikkelen. Echter, sport kan, met name in de leeftijd van 10-16 jaar als een kind biologische en mentaal/cognitief een sterke groei doormaakt, ook leiden tot (ernstige) blessures met als gevolg vaak fysieke en psychische klachten.
Helaas zien trainers-coaches de laatste jaren een sterke toename in het aantal blessures bij 10-16-jarigen. Deze sterke toename wordt ook door literatuur ondersteund, want het aantal sportblessures ligt namelijk met 4.1 blessures per 1000 sporturen bij 10-16-jarige sporters schrikbarend hoog. Daar moeten we iets aan doen, want een blessure in deze leeftijd kan ervoor zorgen dat kinderen een lange tijd (lees meer dan 3 maanden tot 2 jaar) niet kunnen sporten. Bovendien hebben ze later meer kans op blessures en zelfs nog erger, helemaal stoppen met sporten. Afgelopen twee jaar hebben we 20 coaches opgeleid, waarbij ze leerden om hun trainingen aan te passen aan de hand van de kenmerken van groei tijdens de puberteit, en hoe ze hun sporters mentaal hierin konden begeleiden door onder andere doelgericht leren en focus te houden op de lange termijn ontwikkeling. Hieruit leren we dat het belangrijk is om preventieve, individueel aangepaste maatregelen toe te passen wanneer jonge atleten hun trainingsvolume verhogen terwijl ze nog in de groei zijn. Dit kan ook al nodig zijn ver voor de groeispurt.
Maar bij wie pas je deze individuele maatregelen dan toe, en hoe? We adviseren om regelmatig (elk kwartaal) lengte en beenlengte te meten door bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Wanneer er geconstateerd wordt dat er sprake is van versnelde groei (denk aan 2 cm of meer groei in een kwartaal), kan het programma aangepast worden.
Een aangepast programma bevat de volgende kenmerken:
- verminderen van belasting tot 70% door voornamelijk high impact bewegen te verminderen. High impact bewegingen voor bv voetbal zijn sprinten, wenden/keren, springen/landen en voluit schieten.
- toevoegen van mobiliteitsoefeningen in de vorm van dynamisch rekken
- toevoegen van stabiliteits/coordinatie oefeningen in de vorm van bv speedladder, core stability, etc.
- doelgericht ontwikkelen. Stel andere doelen op, samen met de sporter, voor de fase waarin ze minder belastbaar zijn zodat ze wel kunnen ontwikkelen.
Kortom, om het risico op blessures in deze periode te beperken, moeten de trainingen worden aangepast vóór en tijdens periodes van versnelde groei. Coaches en trainers kunnen hiervoor trainingsprogramma’s aanpassen op basis van de groeisnelheid van de atleten, in samenwerking met onder andere fysiotherapeuten.
Voor meer (gedetailleerde) informatie neem contact op met Stijn ter Welle (stijn.terwelle@han.nl)
Preventie
5-12 jaar
13-18 jaar
Artikel
In beweging met Gwendolijn Boonekamp (HAN Sport en Bewegen)
Auteur Ellen Schravendeel namens HAN Sport en Bewegen
Wil je mensen écht in beweging krijgen? Dan begint dat met het begrijpen van hun perspectief. Gwendolijn Boonekamp, hoofddocent en onderzoeker aan de Academie Sport en Bewegen van de HAN, heeft jarenlange ervaring in het stimuleren van gezondheid en beweging.
De interesse en expertise van Gwendolijn ligt in het bevorderen van gezondheid en bewegen door het ontwikkelen van agency en het leren denken in mogelijkheden. Dat begint met het leren kennen van perspectieven van mensen: leerlingen, studenten, medewerkers en buurtbewoners. Ze werkt met actiegerichte onderzoeks-/interventie methodieken die inzetbaar zijn in onderwijs en andere contexten. Hiermee initieert ze multidisciplinaire co-creatie processen waarin deelnemers zelf duiding en invulling geven aan waar ze naar streven en hoe ze dat willen bereiken. Met de onderzoeken, projecten en begeleidingstrajecten biedt ze professionals in binnen- en buitenland een visie, denkkader en tools om hun doelgroep ‘in beweging’ te krijgen.
Waarvoor kun je bij Gwendolijn terecht?
- Workshops & trainingen – om deelnemers met elkaar in gesprek te laten komen tot gedeelde inzichten en prioritering met behulp van participatieve actiemethodieken zoals Photovoice en de Structured Interview Matrix.
- Advies & begeleiding – Voor professionals en organisaties die:
- De perspectieven van hun doelgroep beter willen leren kennen
- De ontwikkeling van agency bij hun doelgroep willen stimuleren
- Willen leren denken en werken vanuit mogelijkheden in plaats van beperkingen
Wil je samen impact maken en beweging creëren? Neem contact op met Gwendolijn via gwendolijn.boonekamp@han.nl !
Positieve gezondheid
Bewegen
Maatschappelijk
Organiseren
Maak als sportorganisatie stappen in talentontwikkeling en/of identificatie!
Auteur John Willems namens HAN Sport en Bewegen
Gezocht: Sportorganisaties met ambitie die zich bezig houden met talent identificatie en ontwikkeling!
Heb je een talentidentificatie- en ontwikkelingsprogramma dat je naar een hoger niveau wilt tillen? Dan is dit jouw kans om samen te werken met enthousiaste minorstudenten die klaarstaan om praktische oplossingen te bieden voor jouw uitdagingen!
Wat bieden wij?
Vanaf februari staan getalenteerde minorstudenten te popelen om in tweetallen aan de slag te gaan met vraagstukken binnen jouw sportorganisatie. Hun doel: bijdragen aan de optimalisatie van talentontwikkeling en innovatie. Denk aan thema’s zoals:
- Het verbeteren van het pedagogisch klimaat (ook voor beginnende trainers).
- Ontwikkeling van krachttrainingsprogramma’s voor jonge teams of atleten.
- Breed motorisch opleiden en meer!
- Effectiever trainen op basis van maturiteit
- Het ondersteunen van sporters op mentaal vlak.
Onze studenten brengen niet alleen frisse ideeën en up-to-date kennis mee, maar ook een gedrevenheid om écht impact te maken. Daarbij krijgen ze professionele begeleiding, zowel vanuit hun opleiding als binnen jouw organisatie.
Waar zijn we naar op zoek?
We zoeken sportorganisaties die:
- Een ambitieus talentontwikkelingsprogramma hebben en openstaan voor optimalisatie.
- Concrete thema’s willen aanpakken, zoals hierboven genoemd, of andere relevante onderwerpen.
- Bereid zijn studenten te begeleiden (1-2 uur per week per koppel).
- Innovatie en procesverbetering omarmen, met draagvlak binnen de organisatie.
- Gevestigd zijn in de regio Arnhem/Nijmegen/Gelderland.
- Andere sporten vertegenwoordigen dan voetbal (bijv. handbal, atletiek, roeien, volleybal, etc.).
- Een langdurige samenwerking ambiëren, zodat voortgebouwd kan worden op eerdere resultaten.
Waarom deelnemen?
Naast het verbeteren van je eigen programma’s en processen, krijg je de kans om onderdeel te worden van een innovatieve leeromgeving. Door samen te werken met studenten, versterk je niet alleen je organisatie, maar draag je ook bij aan het opleiden van de professionals van de toekomst. En wie weet leidt dit tot nieuwe inzichten, methoden en zelfs structurele samenwerkingen!
Interesse?
We horen graag van je! Heb jij ideeën voor opdrachten of ken je een sportorganisatie die hier perfect bij past? Samen kunnen we sport in de regio versterken en talenten laten groeien. Meer informatie is te vinden in de bijlage of neem contact met mij op voor de mogelijkheden.
13-18 jaar
24 maart 2026
Cursus Bewegen in de Openbare Ruimte
Auteur Lennart van Eekhout namens HAN Sport en Bewegen, HAN SENECA
Ben jij buurtsportcoach of als professional (bijv. beleidsambtenaar) werkzaam in de wijk en wil jij een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de stad, wijk of gemeente? Volg dan de cursus Bewegen in de Openbare Ruimte (BIOR) bij de HAN.
Sporten en bewegen in de openbare ruimte neemt toe. Steeds meer mensen gaan naar buiten om bijvoorbeeld te fietsen, skeeleren, wandelen of hardlopen. Maar sluit deze toenemende behoefte aan bij de huidige inrichting van de openbare ruimte en het beleid van de gemeente? Hoe vergroot je met inrichting van de openbare ruimte de leefbaarheid in de wijk, stad of gemeente? Reden genoeg om je als beleidsmaker, buurtsportcoach of professional verder te ontwikkelen op dit gebied!
Wanneer?
De start van de cursus BIOR is op donderdag 24 maart, met als overige data 14 april, 12 mei en 9 juni 2026. De dagen zijn van 10:00 tot 16:30 uur.
Locatie
De cursus vindt plaats op vier verschillende locaties in Gelderland. Elke cursuslocatie sluit aan bij het cursusthema van die dag. De cursuslocaties zijn goed bereikbaar. Ook voor deelnemers vanuit de naastgelegen provincies Overijssel en Flevoland.
Wat leer je?
Deze cursus biedt je handvatten om zelf aan de slag te gaan met het thema BIOR en dit een plek te geven binnen jouw organisatie. Daarbij hebben we aandacht voor het agenderen van het thema en het betrekken van andere collega’s binnen (en buiten) jouw organisatie.
We bekijken best practices en we delen voorbeelden die minder geslaagd zijn waar we van kunnen leren. Hierbij leer je over de verschillende aanpakken en welke processtappen gezet worden bij de ontwikkeling van een beweegvriendelijke omgeving.
Je maakt kennis met trends en ontwikkelingen, vergaart nieuwe informatie en inzichten over het thema en ontdekt de haakjes die gemaakt kunnen worden met andere beleidsterreinen zoals het sociaal domein, ruimtelijke ordening en welzijn/gezondheid. De opgedane kennis pas je toe in een eigen ingebrachte casus.
Voor wie?
De cursus is voor beleidsmakers, buurtsportcoaches en professionals die werkzaam zijn voor de buitenruimte om de leefbaarheid in een wijk, dorp, stad of gemeente te vergroten.
Incompany
Deze cursus wordt ook incompany aangeboden aan gemeenten, welzijnsorganisaties en sport- en beweegorganisaties. Interesse hierin? Mail naar info.sportenbewegen@han.nl.
Programma
Op basis van de vooraf bepaalde cursusinhoud, jouw leerbehoeften en relevante ontwikkelingen stellen we de definitieve dagprogramma’s samen. We bekijken dus per dag welke behoefte er bij de cursisten is en spelen daar op in. Daarbij wisselen we theorie en praktijk af zodat het een nuttige én leuke dag wordt. Naast de theorie en praktijk bieden we ook ruimte om met medecursisten te sparren over jouw praktijkcasus. Elke dag delen gastsprekers hun visie op het thema en hun ervaringen uit hun beroepspraktijk. Volgens de evaluatie van de vorige BIOR-cursus een waardevolle bijdrage aan de cursus.
De eerste dag van de cursus BIOR staat in het teken van kennismaken met elkaar, verkenning van het thema BIOR en het bespreken van de eigen casus. Dag twee en drie zijn vooral gericht op theorie, locatiebezoeken, (groeps)opdrachten en ruimte voor de eigen casus. De laatste dag van de cursus staat in het teken van de presentatie van de cursisten over de casus.
We bieden jou:
- les van ervaren en gespecialiseerde docenten en gastcolleges van ervaringsdeskundigen;
- ruimte voor persoonlijke begeleiding;
- leuke en waardevolle wisselwerking tussen kennis en praktijk;
- les op inspirerende locaties;
- toegang tot de online leeromgeving.
Deze meerdaagse cursus bestaat uit 4 lesdagen. Tussen de cursusdagen ga je met je eigen casus aan de slag zodat je de inhoud uit de cursus direct toepast in je eigen organisatie. De studiebelasting is in totaal ongeveer 47 uur (26 lesuren en 21 uur zelfstudie).
"De opleiding was ontzettend leuk en het was ook heel leuk te zien welke projecten medecursisten aan het uitzetten zijn"
Buurtsportcoach
Docenten
De cursus wordt gegeven door Wilfried Deelen van de HAN (Academie Sport en Bewegen) en Anneleen Ypma – Diedering van de Gelderse Sport Federatie. Wilfried is van mening dat een echt beweegvriendelijke omgeving niet alleen bijdraagt tot meer bewegen, maar ook tot meer ontmoeten! Anneleen gelooft er in dat de buitenruimte is een verlengstuk van onze leefomgeving. Daarom is de inrichting hiervan mede bepalend voor de kwaliteit van ons leven!
Naast Wilfried en Anneleen zijn er gastsprekers die de cursus mede vormgeven:
- Adriaan van der Linden, manager ontwikkeling bij Leisurelands
- Jacques Nuijens, beleidsadviseur sport bij Provincie Gelderland
- Jeroen Hoyng, specialist sportinfrastructuur bij Kenniscentrum Sport en Bewegen
- Marieke van Kan, kwartiermaker sport, spelen en recreatie bij Gemeente Nijmegen
Deze cursus is ontwikkeld door experts op het thema BIOR en wordt aangeboden in Noord, Oost, Zuid en West Nederland. Voor de regio Oost Nederland (Gelderland, Overijssel en Flevoland) wordt de cursus BIOR verzorgd door de HAN University of Applied Sciences Arnhem en Nijmegen en de Gelderse Sport Federatie.
Bewegen
Maatschappelijk
Organiseren
27 januari 2026
Netwerkdag HAN Sport en Bewegen
Auteur Lennart van Eekhout namens HAN Sport en Bewegen, HAN SENECA
Op 27 januari 2026 vindt de jaarlijkse Netwerkdag plaats van HAN Sport en Bewegen. Deze netwerkdag is voor werkenden in sport en bewegen, arbeid en gezondheid en onze alumni. Op Papendal bieden we een inspirerend en afwisselend programma. Ontmoet elkaar, deel en ontvang kennis en laat je inspireren.
Het volledige programma volgt in het najaar van 2025. Dan volgt ook een aanmeldlink.
Dagprogramma
- 12:30 – 13:00 uur Inloop met koffie en thee - Meet & Connect
- 13:00 – 13:30 uur Plenaire kick-off
- 13:40 – 14:40 uur Sessies – Ronde 1
- 14:40 – 15:00 uur Pauze - Meet & Connect
- 15:00 – 16:00 uur Sessies – Ronde 2
- 16:10 – 16.30 uur Plenaire wrap-up
- 16:30 – 18:00 uur Netwerkborrel - Meet & Connect
Betrokkenheid
Sociaal veiligTraining- & lesplan
Motorische ontwikkeling
Bewegingsagogie
Positieve gezondheid
Omgeving
Voeding
Bewegen
Financiën
KaderAccommodatie
Maatschappelijk
Organiseren
5-12 jaar
13-18 jaar
18+
Onderzoek naar bijscholingsbehoeften sport- en beweegprofessionals
Auteur Lennart van Eekhout namens HAN Sport en Bewegen, HAN SENECA
Beste sport- en beweegprofessional,
Vanuit de HAN University of Applied Sciences (HAN Sport en Bewegen) voeren we momenteel een onderzoek uit naar de bijscholingsbehoeften en drempels voor professionals in de sport- en beweegsector. Omdat jij werkzaam bent in dit vakgebied, wil ik je vragen om deze enquête in te vullen. Het kost maar 10 minuten en je helpt ons enorm om relevante en waardevolle programma’s te ontwikkelen.
De enquête vind je hier: De enquête
Daarnaast help je ons ook door deze enquête te delen met andere sport- en beweegprofessionals die mogelijk geïnteresseerd zijn.
Alvast hartelijk dank voor je tijd en bijdrage!
Betrokkenheid
Sociaal veiligPreventie
Grensoverschrijdend gedrag
Bewegingsagogie
Positieve gezondheid
Omgeving
Voeding
Bewegen
Slaap
Financiën
KaderAccommodatie
Leden
Maatschappelijk
Organiseren
18+
Artikel
Ter info: vouchers beschikbaar om bewegen in het dagelijks leven te stimuleren bij mensen met minder kansen.
Auteur Simon van Genderen namens HAN Sport en Bewegen
Het doel van deze oproep (vanuit ZonMw) is het wegnemen van obstakels bij de borging en/of opschaling van lokale beweeginitiatieven gericht op de doelgroep volwassenen met minder kansen. Hierdoor willen zij bijdragen dat volwassenen met minder kansen, meer gaan bewegen door de dag heen. Voor meer informatie zie: Vouchers om sport- en bewegen in het dagelijks leven te stimuleren bij mensen met minder kansen.
Organiseren
18+