Foto judo RAAK.jpg
Foto voetbal RAAK.jpg
Foto volleybal RAAK.jpg

Blessures verminderen? Een optimaal fysiek en mentaal ontwikkelklimaat voor 10-16 jarige sporters

Auteur Stijn ter Welle namens HAN Sport en Bewegen

Veel jongeren dromen ervan om in de toekomst even succesvol te zijn als Femke Bol of Frenkie de Jong. Vanaf jonge leeftijd werken duizenden kinderen tegenwoordig hard aan hun sportvaardigheden. Sporten en trainen op hoog niveau kan een jongere op persoonlijk, sociaal, mentaal en fysiek helpen ontwikkelen. Echter, sport kan, met name in de leeftijd van 10-16 jaar als een kind biologische en mentaal/cognitief een sterke groei doormaakt, ook leiden tot (ernstige) blessures met als gevolg vaak fysieke en psychische klachten.

Helaas zien trainers-coaches de laatste jaren een sterke toename in het aantal blessures bij 10-16-jarigen. Deze sterke toename wordt ook door literatuur ondersteund, want het aantal sportblessures ligt namelijk met 4.1 blessures per 1000 sporturen bij 10-16-jarige sporters schrikbarend hoog. Daar moeten we iets aan doen, want een blessure in deze leeftijd kan ervoor zorgen dat kinderen een lange tijd (lees meer dan 3 maanden tot 2 jaar) niet kunnen sporten. Bovendien hebben ze later meer kans op blessures en zelfs nog erger, helemaal stoppen met sporten. Afgelopen twee jaar hebben we 20 coaches opgeleid, waarbij ze leerden om hun trainingen aan te passen aan de hand van de kenmerken van groei tijdens de puberteit, en hoe ze hun sporters mentaal hierin konden begeleiden door onder andere doelgericht leren en focus te houden op de lange termijn ontwikkeling. Hieruit leren we dat het belangrijk is om preventieve, individueel aangepaste maatregelen toe te passen wanneer jonge atleten hun trainingsvolume verhogen terwijl ze nog in de groei zijn. Dit kan ook al nodig zijn ver voor de groeispurt.

Maar bij wie pas je deze individuele maatregelen dan toe, en hoe? We adviseren om regelmatig (elk kwartaal) lengte en beenlengte te meten door bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Wanneer er geconstateerd wordt dat er sprake is van versnelde groei (denk aan 2 cm of meer groei in een kwartaal), kan het programma aangepast worden.

Een aangepast programma bevat de volgende kenmerken:

  • verminderen van belasting tot 70% door voornamelijk high impact bewegen te verminderen. High impact bewegingen voor bv voetbal zijn sprinten, wenden/keren, springen/landen en voluit schieten.
  • toevoegen van mobiliteitsoefeningen in de vorm van dynamisch rekken
  • toevoegen van stabiliteits/coordinatie oefeningen in de vorm van bv speedladder, core stability, etc.
  • doelgericht ontwikkelen. Stel andere doelen op, samen met de sporter, voor de fase waarin ze minder belastbaar zijn zodat ze wel kunnen ontwikkelen.

Kortom, om het risico op blessures in deze periode te beperken, moeten de trainingen worden aangepast vóór en tijdens periodes van versnelde groei. Coaches en trainers kunnen hiervoor trainingsprogramma’s aanpassen op basis van de groeisnelheid van de atleten, in samenwerking met onder andere fysiotherapeuten.

Voor meer (gedetailleerde) informatie neem contact op met Stijn ter Welle (stijn.terwelle@han.nl)

57 weergaves
 
2 boks
0 reacties
Veilig sportklimaatOntwikkelingsgerichtTraining- & lesplan
Preventie
5-12 jaar
13-18 jaar
Artikel

Sport Community Nijmegen
Rosa de Limastraat 23
6543 JG Nijmegen

info@sportcommunitynijmegen.nl