NOCNSF-1.png

Gratis opleiding tot vertrouwenscontactpersoon

Auteur Bart-Jan Lourens namens Support team | SCN

Een veiliger sportklimaat binnen jouw sport? Maak het sporters makkelijker om grensoverschrijdend gedrag te bespreken en stel een Vertrouwenscontactpersoon (VCP) aan. Sport Community Nijmegen organiseert in september 2024 een gratis opleiding tot VCP. Geïnteresseerd? Laat een bericht achter in de comments!

De vertrouwenscontactpersoon is hét laagdrempelige aanspreekpunt voor de leden van jouw club of vereniging rondom sociale veiligheid. Samen met de club of vereniging werkt de VCP aan preventie en als het misgaat, dan weten zij de wegen te bewandelen om hulp in te roepen. Bekijk het functieprofiel hieronder in de downloads.

Deze persoon is bereikbaar voor iedereen die bij de cliub of vereniging betrokken is, en kiest geen kant bij incidenten. De VCP is géén hulpverlener en doet bij incidenten géén onderzoek in de vereniging. Een Vertrouwenscontactpersoon luistert, denkt mee en kent het sportnetwerk. Daarmee is deze rol een welkome aanvulling op de taken van het bestuur.

Geef de VCP een duidelijke rol en zorg dat iedereen binnen de club of vereniging weet dat hij/zij het aanspreekpunt is voor signalen en preventie. Geef de VCP de ruimte om zichzelf actief bekend te maken bij alle leden. Zorg sowieso dat de naam en contactgegevens duidelijk vindbaar zijn voor iedereen. Stel een bestuurder aan die signalen - binnen de gestelde kaders van de gedragsregels en sporttuchtrecht - snel en netjes oppakt. Zo kan het bestuur daar waar nodig optreden en maatregelen nemen en zich blijvend inzetten voor preventie.

Sociale veiligheid op de club of vereniging zou vanzelfsprekend moeten zijn. Hiervoor zorg dragen is dan ook een taak voor iedereen.

Samen bouwen we vanuit Sport Community Nijmegen aan een veiligere en inclusievere wereld!

406 weergaves
 
4 boks
22 reacties
Clinics / workshops / gastlessenVraagAanbodSociaal veiligPreventie
Grensoverschrijdend gedrag
Melden
KaderMaatschappelijk

Sport Community Nijmegen
Rosa de Limastraat 23
6543 JG Nijmegen

info@sportcommunitynijmegen.nl