ELIS Innovation Summit
Esports Talent Center Papendal.jpg
HADO digitaal Trefbal ALO-XL studiedag.jpg
Olympic Moves Papendal.jpg
Motorische testen Esporters.jpg
Netwerkdag presentatie; Gaming & Esports.jpg
VR Experience ASB.jpeg

Esports, Gaming en Gamification (EGG) bij de Hogeschool van Arnhem & Nijmegen (HAN)

Auteur Bertrik Berfelo namens HAN Sport en Bewegen

Sinds de start van het project: Gaming & Esports; De nieuwe Gelderse kracht in 2022, is de Academie Sport & Bewegen van de HAN zich gaan oriënteren op de kansen die EGG kan bieden om mensen in beweging te krijgen. Het initiatief voor dit project werd samengenomen met de Provincie Gelderland & Topsport Gelderland.

EGG kan als doel maar ook als middel ingezet worden en daarmee bijdragen aan het oplossen van maatschappelijk relevante vraagstukken, bijvoorbeeld inclusie. Zoals hier terug te lezen. Mede hierom is het belangrijk dat zowel Sportkunde als ALO studenten, als toekomstige professionals, binnen hun opleiding de benodigde kennis en vaardigheden rondom dit thema ontwikkelen.

Daarnaast illustreert de toelating van Branchevereniging Esports Nederland (BEN) als geassocieerde bij NOC*NSF; de oprichting van het Esports Talent Center op Papendal en toename van onderwijsaanbod in mbo & hbo, een toenemende omarming van esports en interesse hierin.

Gaming & Esports; De nieuwe Gelderse kracht

Het project wordt vanuit de HAN, als penvoerder, geleid door Bertrik Berfelo. Hij is tevens docent bij expertteam “Sport Economics & Strategic Sportmanagement” en onderzoeker bij het “Sports & Economics Research Centre”. Hierin wordt hij ondersteund door Sportkunde alumnus en inmiddels collega; Jasper van Wetten. Donny Stumpel van Next Level Esports neemt de (technische) coördinatie op esports gebied voor zijn rekening. Zowel binnen als buiten het project werken zij zeer nauw samen op het gebied van EGG.

Andere partners in het consortium zijn: Radboud Universiteit, Gelderse Sport Federatie, OnePlanet Research Center, CTO Papendal, Kenniscentrum Sport & Bewegen en vele anderen.

Om antwoord te geven op de vraag wat esports, gaming en gamification nu precies inhoudt worden de termen hieronder kort gedefinieerd en met voorbeelden verduidelijkt.

Esports

Esports is een samenstelling van de Engelse woorden electronic en sports. Het gaat hier om het competitief spelen van videogames, zowel in teamverband als individueel. Net zoals in de traditionele sport [1] is hierin een onderscheid in te maken in competitiesport, competitiesport op hoog niveau en topsport.

Grote titels hierin zijn Dota 2, League of Legends, CS:GO, Rocket League & Valorant. In Nederland is vooral FC24 (voorheen FIFA) een bekende titel mede dankzij de KPN eDivisie.

Op hoog niveau binnen de competitief georganiseerde esports zijn meerdere succesvolle teams in Nederland gevestigd waaronder mCon esports & Myth Esports. Team Liquid uit Utrecht maakt deel uit van de topsport met ook locaties in de Verenigde Staten en Brazilië.

Daarnaast zijn er ook meerdere esports studentenverenigingen actief zoals het Nijmeegse; Dorans.

Gaming

Gaming is het spelen van videogames maar dan recreatief. En onderscheid zich op die manier dus van esports. Net zoals bij traditionele sporten het aandeel recreatiesport groot is, wordt gaming vertegenwoordigd door 3,4 miljard gamers wereldwijd[2] . Gamen kan via computer, console, tablet maar ook smartphone.

Een aparte stroming die onder gaming kan worden geschaard is: Exergaming. Wat een samenvoeging is van de woorden exercise & gaming. Bij deze beweeggames is fysiek bewegen noodzakelijk om het spel te kunnen spelen.

Denk hierbij aan games in Virtual Reality (VR) zoals BeatSaber & Thrill of the Fight. Maar ook het digitale trefbal ook wel trefbal 3.0 genoemd: ‘HADO’ dat in Augmented Reality (AR) wordt gespeeld.

Daarnaast wordt hierin ook gebruik gemaakt van Extended reality (XR) wat een verzameling is van VR, AR & MR (Mixed Reality). Voorbeeld hiervan is de Active Esports Arena van het bedrijf: PWXR.

Op de rand van Exergaming en het hieronder benoemde, gamification, bestaan tevens nog de BlazePods Reaction Lights.

Gamification

Gamification als laatste begrip binnen EGG, is het toevoegen van spelelementen aan (bestaande) activiteiten. Het doel hiervan is om het gedrag van mensen positief te beïnvloeden door het toepassen van de motiverende kracht van videogames. Denk hierbij aan levels, ranking, badges, et cetera.

Voorbeeld hiervan zijn gymlessen verrijkt met spelelementen uit populaire games zoals Fortnite.

Daarnaast illustreren Strava, Pokémon GO, Ommetje & SlopeWolf (opgericht door voormalig studenten Hogeschool West-Vlaanderen) tevens de mogelijkheden van gamification. Maar ook buitenspeel- en sportplekken zijn geschikt voor gamification, hiervan zijn al meerdere voorbeelden. Zoals te lezen in dit artikel van Alles Over Sport (Ministerie van VWS & Kenniscentrum Sport & Bewegen).

In de komende periode zal in navolging van dit artikel meer gepubliceerd worden via de Sport Community Nijmegen over EGG en welke activiteiten hieronder plaatsvinden. Variërend van talentontwikkeling & -herkenning op het gebied van esports; onderzoek op het gebied van EGG; evenementen; voorlichting bij jongeren ten aanzien van bewust gamen en gezond beeldschermgedrag maar ook de inzet van innovaties in het werkveld & onderwijs. En nog veel meer..

[1] Scheerder, J. & Vermeersch, A. (2007). Sport en beleid in Europees perspectief. Een inleidend kader. In: J. Scheerder, C. Van Tuyckom & A. Vermeersch (Eds.). Europa in beweging. Sport vanuit Europees perspectief (pp. 3-50). Gent: Academia Press.

[2] https://newzoo.com/resources/trend-reports/pc-console-gaming-report-2023

222 weergaves
 
5 boks
0 reacties
Motivationeel
Motorische ontwikkeling
Positieve gezondheid
Omgeving
Voeding
Bewegen
Slaap
Maatschappelijk
Organiseren
Artikel

Sport Community Nijmegen
Rosa de Limastraat 23
6543 JG Nijmegen

info@sportcommunitynijmegen.nl