230608-13-S.V.N.jpg

Biodiversiteit op sportparken voor een groenere en gezondere stad

Auteur Elsemieke Laset namens Sportbedrijf gemeente Nijmegen

De gemeente Nijmegen gaat ervoor zorgen dat de stad groener en gezonder wordt. Meer verschillende planten en dieren in de stad zorgen dat het er mooier uitziet en het is beter voor de natuur. Daarom gaat de gemeente ook iets veranderen op de sportparken. Bij verbouwingen of aanpassingen van een sportpark, denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van, of de vervanging naar, een kunstgrasveld, wordt er een plan opgesteld om de biodiversiteit te verbeteren. Het plan wordt opgesteld op basis van een omgevingsanalyse. Door het maken van een omgevingsanalyse zorg je er voor dat er geen willekeurige beplanting of andere maatregelen worden aangebracht, maar dat de voorgenomen maatregelen specifiek afgestemd zijn op deze locatie zodat het rendement voor de natuur optimaal is.

Groene make-over sportparken

Sportparken zien er vaak hetzelfde uit met grasvelden, kunstgras, tegels en stenen clubgebouwen. Met het nieuwe plan gaat de gemeente de omgeving voor de planten en dieren kleurrijker en levendiger maken, zonder dat de sporters hier last van ondervinden. Sporten en natuur gaan namelijk goed samen. Als we iets aanpassen op een sportpark, dan kijken we eerst goed naar hoe de situatie daar nu is. We kijken naar wat er allemaal leeft en groeit op het sportpark en in de omliggende buurt. We analyseren wat er beter kan en passen dat vervolgens toe op het sportpark. Bijvoorbeeld door bermen anders te maaien of door bloemenweides te maken. Stenen muren kunnen groener gemaakt worden door er planten tegenaan te laten groeien en door meer bomen te planten ontstaat er meer schaduw. Dat is goed voor de natuur en het helpt bijvoorbeeld ook tegen hitte in warme zomers.

Een mooi recent voorbeeld hiervan is sportpark Oscar Carré. Hier zijn tijdens het vervangen van de kunstgras toplaag van het veld diverse maatregelen genomen om de biodiversiteit te verbeteren in combinatie met de gebruiksvriendelijkheid van het park. Mede door een subsidie van de provincie Gelderland is het mogelijk gemaakt om de biodiversiteit te verhogen en er een prachtige accommodatie van te maken.

Nieuwe kennis nodig

Deze nieuwe aanpak vraagt niet alleen om nieuwe ideeën voor de biodiversiteit op sportparken, maar ook om een nieuwe kennis voor het onderhoud van deze buitensportaccommodaties. Het is belangrijk dat mensen weten hoe je goed voor al die nieuwe planten en dieren zorgt. Daarom leren werknemers van het groenonderhoud hoe ze ervoor zorgen dat alles in evenwicht blijft. Zo zijn en blijven zowel de sporters als de natuur blij met deze verandering.

Ook aan de slag met biodiversiteit?

Een biodivers sportpark is niet alleen mooier, maar zorgt voor een stad die groener, gezonder en fijner is om in te wonen. Het is een belangrijke stap richting een duurzame toekomst voor Gemeente Nijmegen! Wil jij als sportaanbieder ook aan de slag met biodiversiteit? Neem dan contact op met één van de buurtsportcoaches via www.nijmegen.nl/buurtsportcoaches

142 weergaves
 
3 boks
0 reacties
Organisatie & beleidAccommodatie
Artikel

Sport Community Nijmegen
Rosa de Limastraat 23
6543 JG Nijmegen

info@sportcommunitynijmegen.nl