Posts van Jasper van Houten en Sanne Cobussen (8 posts)
Netwerk: vraag & aanbod
Algemeen
Vacatures
Vraag / aanbod
Aanbod
Kennis & inspiratie
Organisatie & beleid
Veilig sportklimaat
Preventie
Gezonde leefstijl
Omgeving
Organisatie & beleid
Accommodatie
Financiën
Kader
Leden
Maatschappelijk
Organiseren
Leeftijd
0-4 jaar
13-18 jaar
18+
5-12 jaar
Vorm
Artikel
Maak de openbare ruimte beweegvriendelijker met sportzones
Auteur Jasper van Houten en Sanne Cobussen namens HAN Sport en Bewegen, Het Transferpunt Sport
Wat hebben een beweegvriendelijke omgeving en sportzones met elkaar te maken? Veel – zo blijkt uit onderzoek naar twee in 2022 gerealiseerde sportzones in de gemeente Lingewaard. In dit artikel leggen we uit hoe dat precies zit en schetsen we de ideale sportzone.
Sportzones zijn voor gemeenten een manier om de openbare ruimte beweegvriendelijker in te richten. Aan de hand van het BVO-model geven sportzones invulling aan de verkeersinfrastructuur, de sportvoorzieningen (hardware), het sportaanbod (software) en de samenwerkingen (orgware) op en rondom sportparken.
Sportzones in Doornenburg en Gendt
In Doornenburg en Gendt (gemeente Lingewaard) zijn in 2022 de eerste sportzones van Nederland gerealiseerd. Waar met een sportzone aan de ene kant wordt gekeken naar de hardware, software en orgware op het sportpark, is er aan de andere kant aandacht voor de directe omgeving, zoals de openbare wegen ernaartoe. De verkeersinfrastructurele aanpassingen rondom sportzones zijn gebaseerd op de al langer bestaande schoolzones rondom basisscholen. Dit besef geeft veel gebruikers het vertrouwen dat zij veilig en zelfstandig het sportpark kunnen bereiken.
De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft deze sportzones geëvalueerd, samen met de gemeente Lingewaard, Sportservice Lingewaard en Het Transferpunt Sport en met subsidie van Regieorgaan SIA. In de sportzones zijn drie deelonderzoeken gedaan, naar:
- De objectieve en ervaren verkeersveiligheid en zichtbaarheid
- Het gebruik en de tevredenheid over de sport- en beweegvoorzieningen en -aanbod
- De mate van succes van samenwerking wat betreft het sport- en beweegaanbod
Effecten verkeersinfrastructurele aanpassingen rondom een sportpark (deelonderzoek 1)
De sportzones in Doornenburg en Gendt hebben bijgedragen aan de objectieve verkeersveiligheid en de subjectieve (ervaren) verkeersveiligheid. De objectieve verkeersveiligheid is gemeten door snelheidsmetingen (19.800) voor en na de realisatie van de sportzones. De verkeersinfrastructurele aanpassingen die daarbij gedaan zijn: tekst ‘sportzone’ op de weg, drempels, betere verlichting en een bord met ‘sportzone’. Uit de resultaten blijkt dat in de nametingen over het algemeen minder snel is gereden. Ook is de ervaren verkeersveiligheid toegenomen. 70 tot 75% van de respondenten (350) vindt de sportzone een zinvolle aanpassing, ruim de helft ervaart een veiligere verkeerssituatie voor fietsers en gemotoriseerd verkeer.
Sportaanbod en samenwerking in een sportzone (deelonderzoek 2 en 3)
Het sportaanbod en de samenwerking zijn onderzocht aan de hand van focusgroepen, interviews en enquêtes met gebruikers, aanbieders en andere betrokkenen. De respondenten vinden een divers aanbod aan voorzieningen – die stuk voor stuk goed toegankelijk zijn – zeer belangrijk.
Ook sociale contacten die zijn ontstaan door formeel (georganiseerd) en informeel (ongeorganiseerd) aanbod zijn waardevol. Deze combinatie is essentieel om gebruik van de voorzieningen te stimuleren. Activatie kan plaatsvinden via structureel aanbod door professionals (software) en via informele afspraken tussen groepen gebruikers. ‘Zien bewegen, doet bewegen’, geldt in dat geval, ondanks dat samenwerken en organiseren (orgware) daarbij noodzakelijk is. Ook kan activatie door evenementen zoals een sportfestival of een rollerdisco rond de skatevoorzieningen.
De ideale sportzone
Op basis van alle onderzoeksresultaten is een plattegrond van de ideale sportzone ontworpen. Hierin zijn alle werkzame elementen opgenomen. De (zwarte) rondjes verwijzen naar de hardwarematige elementen en de (roze) vlaggen verwijzen naar de software- en orgwarematige elementen.
Download een interactieve plattegrond over sportzones (pdf)
Wat betreft hardware beschikt de ideale sportzone over:
- Verkeersborden ‘sportzone’ met maximale snelheid, waardoor weggebruikers weten dat ze een bijzondere zone inrijden. Een herhaling van de maximumsnelheid attendeert automobilisten om niet te hard te rijden. In de sportzone wordt stapvoets (15 km/u) gereden.
- Aanduidingen ‘sportzone’ op de weg, zodat weggebruikers weten dat ze een bijzondere zone binnenrijden en extra alert moeten zijn.
- Verkeersdrempels om de snelheid (van voornamelijk gemotoriseerd verkeer) te beperken. Bij voorkeur meerdere: bijvoorbeeld op de toegangswegen naar de sportzone en bij de ingang(en) van een sportpark en/of oversteekplaatsen.
- Een wegdek met een afwijkende kleur om te benadrukken dat men zich in een bijzondere zone bevindt.
- Een oversteekplaats om veilig te kunnen oversteken.
- Goede verlichting in de sportzone en op de toegangsweg(en), om veiligheid te creëren en om ’s avonds sporten mogelijk en veilig te maken.
- Een grote diversiteit aan sportvoorzieningen, zodat de sportzone bruikbaar is van jong tot oud (in elke levensfase), voor elke doelgroep (bijvoorbeeld met en zonder beperking) en ieder sportverband (bijvoorbeeld voor formele sportaanbieders zoals sportverenigingen, maar ook informele sport-/beweeggroepen en individuele sporters). Denk aan een combinatie van verschillende soorten (of multi-)sportvelden, wandel-/hardlooppaden, jeu de boules-banen, een beweegtuin, beachvolleybalvelden, een skatepark of pumptrack en veel ‘groen’ (bijvoorbeeld gras en bomen). Maar ook aan het toevoegen van ‘blauw’ (een natuurzwembad en/of visvijver). Een bord met alle voorzieningen bij de ingang(en) van de Sportzone kan de zichtbaarheid vergroten.
- Een beweegtuin in combinatie met speeltuin, zodat ouders met hun kinderen naar de sportzone kunnen gaan en tegelijkertijd actief kunnen zijn. Wanneer de ouders sporten of bewegen, kunnen de kinderen spelen in de speeltuin, of meedoen in de beweegtuin, want ‘zien bewegen doet bewegen’ en ‘jong geleerd is oud gedaan’.
- Faciliteiten om te ontmoeten, recreëren en pauzeren. Mensen kunnen worden gestimuleerd om elkaar in de sportzone te ontmoeten en er hun sportactiviteiten te beginnen, eindigen of pauzeren, met bijvoorbeeld een kiosk met terras en openbare toiletten, douches, kleedruimtes en lockers.
- Veel ‘groen’ (bijvoorbeeld gras en bomen) en ‘blauw’ (water) zorgt voor een natuurlijke, aantrekkelijke omgeving om in te sporten, bewegen en recreëren. Een natuurzwembad en een parkachtige setting zorgen voor verkoeling en extra bezoekers.
- Sportieve aankleding om de esthetische waarde en sportieve beleving van de sportzone te vergroten: ‘een omgeving die sport ademt’. Denk hierbij aan sportieve muur- en grondschilderingen, foto’s en inspirerende en motiverende teksten.
- Trottoir van en naar sportzone, zodat (voornamelijk) de sportvoorzieningen veilig te bereiken zijn te voet, met een rolstoel, rollator en kinderwagen. Bij voorkeur aan beide zijden van de weg.
- Looppaden op de sportzone, waardoor het aantrekkelijk is om er (met elkaar) te wandelen of hardlopen en in de zone te beginnen, pauzeren of eindigen. De paden zijn verhard, zodat het toegankelijk is voor rolstoelen, kinderwagens en rollators.
- Parkeerplaatsen voor auto’s buiten de sportzone, zodat de zone autoluw is en het gebruik van gemotoriseerde vervoermiddelen wordt ontmoedigd.
- Fietsenrekken binnen de sportzone om het gebruik van de fiets te stimuleren, want met de fiets kom je (bijna) tot op het sportveld, de tribune en de barkruk.
Wat betreft software en orgware beschikt de ideale sportzone over:
- Divers en inclusief sport- en beweegaanbod, zodat er voor ieder wat wils is in de sportzone. Denk aan een combinatie van formeel georganiseerd aanbod (bijvoorbeeld door sportverenigingen, buurtsportcoaches of personal trainers), informeel georganiseerd aanbod (bijvoorbeeld door [hard]loop-, beweeg-, zwem- of kaartgroepen), openbaar sport-/beweegaanbod (bijvoorbeeld evenementen) en individueel sporten/bewegen (bijvoorbeeld zelfstandig work-outs doen, [hard]lopen, zwemmen en suppen).
- Speel- en recreatiemogelijkheden, zodat spelen (bijvoorbeeld in de speeltuin) en recreëren (bijvoorbeeld op het terras, in het gras en op het strand bij het natuurzwembad) in de sportzone gecombineerd kunnen worden met sport en bewegen (bijvoorbeeld zwemmen, [hard]lopen, volleyballen, tafeltennissen en work-outs in de beweegtuin).
- Evenementen ter activatie van het gebruik van de sportzone, door het jaar heen geprogrammeerd, zodat mensen worden gestimuleerd om in beweging te komen en te blijven. Denk hierbij aan sportfestivals waar verschillende sportaanbieders hun activiteiten aanbieden/laten zien, open toernooien, activiteitenochtenden/-middagen en rollerdisco’s ter activatie van het skatepark.
- Samenwerkingsverbanden tussen (sport)professionals en vrijwilligers, voor een optimale en veilige benutting van de sportzone. Denk hierbij aan samenwerking ten behoeve van de organisatie en programmering van evenementen en ander (openbaar toegankelijk) sport- en beweegaanbod, bewaken van sociale veiligheid en onderhoud van voorzieningen.
- Een borging van de (sociale) veiligheid door sociale controle, te realiseren met vrijwilligers, professionele inzet van beveiligers en/of camera’s in de sportzone. De sociale veiligheid kan ook geborgd worden met een goede (verkeers)infrastructurele inrichting met veel verlichting en regelmatig onderhoud van de voorzieningen.
Conclusie
Sportzones in de gemeente Lingewaard zijn een effectieve manier om de openbare ruimte beweegvriendelijk in te richten, zo blijkt uit onderzoek. Hardwarematige suggesties bieden handvatten om de sportvoorzieningen te optimaliseren en software- en orgware-matige suggesties zijn waardevol om het gebruik van de openbare ruimte in de sportzone te stimuleren en de sport- en beweegparticipatie te verhogen. Verkeersinfrastructurele suggesties dragen bij aan zowel de objectieve als ervaren verkeersveiligheid. Deze inzichten bij elkaar opgeteld leiden tot de ideale sportzone, die andere gemeenten kan inspireren om zelf met sportzones aan de slag te gaan.
Dit is een kopie van het artikel wat gepubliceerd is op Alles over Sport
Nieuwsartikelen:
De Gelderlander
Goedemorgen Gelderland: vanaf 2 uur, 38 minuten en 30 seconden tot 2 uur, 43 minuten.
Gelderland Nieuws: vanaf 4 minuten en 45 seconden tot 6 minuten en 28 seconden
Stadszaken
Alles over Sport
Omgeving
Accommodatie
Maatschappelijk
5-12 jaar
13-18 jaar
18+
Artikel
Missie- & Visieworkshop
Auteur Jasper van Houten en Sanne Cobussen namens Het Transferpunt Sport
Het hebben van een heldere visie is voor een sportorganisatie van groot belang. Een goede visie maakt duidelijk waar de organisatie (bv. een sportvereniging of gemeentelijk sportbedrijf sport service punt) voor staat en waar de organisatie naar toe wilt. Dit maakt het gemakkelijker om strategische en technische, maar ook dagelijkse beslissingen te nemen, concrete doelen te stellen en plannen te maken.
Het formuleren van een goede visie is echter geen gemakkelijke klus. Het Transferpunt Sport, advies- en onderzoeksbureau van de HAN SENECA (Sport en Bewegen), ondersteunt sportorganisaties bij het bepalen en formuleren van de visie. Dit kan een algemene organisatie brede visie betreffen, maar ook een visie op een specifiek aspect (bv. de jeugdopleiding, vrijwilligers of gehandicaptensport binnen een vereniging, of de inzet van buurtsportcoaches in een gemeente).
De ondersteuning van het Transferpunt Sport bestaat uit twee workshops van zo’n 2 uur. Tijdens deze workshops wordt aan de hand van de?“Kus de visie wakker”?methode van Van der Loo (2007) een visie ontwikkeld, meestal door een representatieve afvaardiging van de organisatie (zo’n 6-12 personen; door de organisatie zelf samen te stellen). Die visie zal bestaan uit vier componenten: het hoger doel, gewaagd doel, kernwaarden en kernkwaliteiten. Dit vierluik maakt zowel de basisfilosofie (vaak missie genoemd) als het toekomstbeeld van (een aspect van) de organisatie helder. Een korte tekstuele toelichting op de visie (het verhaal achter de woorden) geeft de visie tot slot “vlees en bloed”.
Onlangs is de visieworkshop uitgevoerd bij tennis vereniging “Rapiditas” te Nijmegen. Tijdens de eerste bijeenkomst is er een presentatie gehouden door Jasper van Houten, begeleider bij het Transferpunt Sport, met betrekking tot hoe de visieworkshop eruit zou gaan zien. Uit de presentaties werd duidelijk dat er tijdens de bijeenkomsten gewerkt zou worden aan een nieuwe visie aan de hand van vier verschillende onderwerpen: het hoger doel, het gewaagd doel, de kernwaarden en de kernkwaliteiten. Aan de eerste workshop deden vijf leden van de club mee, waaronder bestuursleden. Tijdens de bijeenkomst is de groep in twee kleinere groepen verdeelt en zijn er uiteindelijk twee visies tot stand gekomen.
De tweede bijeenkomst heeft een aantal weken later plaatsgevonden en daar deden zes leden aan mee. Tijdens de tweede bijeenkomst zijn de visies van beide groepen nogmaals besproken. Het doel van deze bijeenkomst was om de twee verschillende visies uit de eerste bijeenkomst te combineren tot één overkoepelende visie. Deze visie is vervolgens verwerkt in een lopend verhaal waarmee deze wordt gecommuniceerd aan de rest van de club.
KaderAccommodatie
Leden
Maatschappelijk
Organiseren
Artikel
Nieuwe tool helpt bij meten impact sport- en beweegprojecten
Auteur Jasper van Houten en Sanne Cobussen namens Het Transferpunt Sport
Het Kenniscentrum Sport & Bewegen en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (Academie Sport en Bewegen) hebben samen een tool ontwikkeld die de maatschappelijke impact van sport- en beweegprojecten meet. Deze Sport & Bewegen Impactwijzer helpt bij het vaststellen van de impact aan de hand van een stappenplan, verdiepende theorie, handige tips, goede voorbeelden uit de praktijk en een template voor het maken van een impactrapportage.
Je gebruikt de vier stappen van de Impactwijzer als je wil leren welke impact je kunt meten, hoe de impact van een sport- en beweegproject tot stand komt en op welke manier deze vergroot kan worden. Voor een eigenaar van een sport- of beweegproject, zoals sportverenigingen, buurtsportcoaches, uitvoerders van projecten vanuit lokale sportakkoorden is deze handleiding relevant. Maar ook als opdrachtgever, zoals beleidsmedewerker van een gemeente of investeerder, is het wenselijk om de impact van een project in kaart te brengen.
Waarom een Sport & Bewegen Impactwijzer?
Sport- en beweegprojecten kunnen meerwaarde hebben voor de maatschappij. De bijdrage van gezondheidsdoelen is makkelijker in kaart te brengen dan die van sociale doelen. Met de Sport & Bewegen Impactwijzer maak je als organisatie of sportprofessional de doelstellingen van een project concreet. Met het doorlopen van de stappen maak je een impactrapportage van jouw project. Zo krijg je inzichten die helpen om het bestaansrecht van het project aan te tonen en financiers aan het project te binden en krijg je tips hoe je jouw project kan meten en wat je hiervan kan leren.
Femke van der Pal van het Kenniscentrum Sport & Bewegen legt uit: “Wij en ook de hogeschool krijgen van gemeenten, sportaanbieders of maatschappelijke organisatie vragen over wat hun sport- of beweegproject oplevert. Nu kunnen we met onze huidige onderzoeken vooral iets zeggen over de algemene waarde van sport en bewegen. Wij hopen dat we via de Sport & Bewegen Impactwijzer organisaties op weg kunnen helpen om ten eerste meer bij het maken van impact met hun project stil te staan. En ten tweede handvatten geven om deze impact in kaart te brengen en het onderdeel te maken van de verbetercyclus.”
In de afgelopen jaren is Sporteconoom Jelle Schoemaker bezig geweest met een nieuwe tool voor het meten van de impact op de sport en beweegprojecten. Hieronder heeft hij een persbericht geschreven waarin hij alles uitlegt en toelicht.
De Impactwijzer heeft op een aantal thema’s zoals gezondheid, zorgkosten, eenzaamheid en schooluitval verdieping aangebracht door wetenschappelijke literatuur op een rij te zetten en een aantal projecten in de praktijk met behulp van de Impactwijzer te evalueren. Daaruit kwamen interessante inzichten volgens docent-onderzoeker Jelle Schoemaker van de HAN, een van de ontwikkelaars van de Impactwijzer: “Impact meten vraagt om goed na te denken over wat er zou gebeuren wanneer een sport- en beweegproject niet plaatsvindt. Vaak gebruik je dan een controlegroep maar als deze er niet is zijn er ook alternatieven. Het is aan te raden om bij dit soort onderzoek hulp in te schakelen, bijvoorbeeld van studenten Sportkunde. Het is mijn ideaal dat er de komende jaren veel van dit soort impactrapportages verschijnen waardoor we beter komen te weten waar en hoe de maatschappelijke impact van uiteenlopende sport- en beweegprojecten tot stand komt.”
Link naar de Sport & Bewegen Impactwijzer: https://www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/producten/sport-bewegen-impactwijzer/
KaderAccommodatie
Leden
Maatschappelijk
Organiseren
Artikel
Een format Draaiboek voor het organiseren van evenementen.
Auteur Jasper van Houten en Sanne Cobussen namens Het Transferpunt Sport
Het organiseren van een evenement kan veel stress en organisatie opleveren. Hierdoor willen wij jullie ondersteunen met een format. Dit om jouw evenement de juiste richting in de te duwen.
Voor dit draaiboek is gebruik gemaakt van de organisatie van een grootschalig internationaal voetbaltoernooi, maar is zo opgesteld dat het algemeen inzetbaar is bij de voorbereiding en organisatie van ieder sportevenement. Het draaiboek is opgedeeld in een aantal hoofdcategorieën, zoals vergunningen, openbare orde, veiligheid en logistiek, drank en catering en wedstrijd technisch. Elke hoofdcategorie is verder verdeeld in de subcategorieën. Willen jullie nog meer ondersteuning om jouw evenement nog beter te organiseren, en voor jullie andere vraagstukken. Dan is het contact nemen met Transferpunt Sport iets voor jou vereniging!
KaderAccommodatie
Leden
Maatschappelijk
Organiseren
0-4 jaar
5-12 jaar
13-18 jaar
18+
Artikel
Tips voor jouw vereniging
Auteur Jasper van Houten en Sanne Cobussen namens Het Transferpunt Sport
Als vereniging is het altijd handig om wat tips te krijgen binnen dit artikel zijn er paar tips voor vereniging op basis van beleid en organisatie. Deze drie tips kunnen een vereniging mogelijk de juiste richting opsturen. Daarnaast in het artikel lees je ook tips van Paul Coppes over het vernieuwen van je voetbalclub. Heb jij na deze tips nog vragen en ondersteunen nodig. Het Transferpunt Sport biedt ondersteuning bij het verbeteren van jullie beleidsplan. Doormiddel van werksessies, persoonlijk contact en consultancy. Voor jullie verenigingsvragen en contact is het Transferpunt Sport iets voor jou vereniging!
Leden
Maatschappelijk
Organiseren
Dit is jouw inspiratie voor een vrijwilligersbeleid
Auteur Jasper van Houten en Sanne Cobussen namens Het Transferpunt Sport
Vrijwilligersbeleid. Veel organisaties kampen hedendaags met een tekort aan vrijwilligers. Het Transferpunt sport heeft de afgelopen jaren diverse verenigingen in Nijmegen en omstreken geholpen om hun vrijwilligersbeleid te verbeteren. Hier staan onder andere de volgende vragen centraal:
- Hoe haal ik vrijwilligers binnen?
- Hoe begeleid ik vrijwilligers?
- Hoe behoud ik vrijwilligers?
- Hoe beloon ik vrijwilligers?
- Hoe bedank ik vrijwilligers?
Deze vragen kunnen beantwoord worden door het uitwerken van bepaalde modellen, in dit geval het 5b’s model. Doormiddel van werksessies kan een vrijwilligersplan vormgegeven worden voor een organisatie. Hierbij is elke organisatie uniek en dat vraagt om een andere aanpak voor iedere vereniging. Het Transferpunt Sport biedt ondersteuning bij het verbeteren van jullie vrijwilligersplan. Doormiddel van werksessies, persoonlijk contact en consultancy. Dus speelt dit thema bij jullie vereniging en roept dit vragen op? Dan is dit format en contact met het Transferpunt Sport iets voor jou!
18+
Artikel
Inspiratieboeken, een nieuw meetinstrument voor jouw gemeente, organisatie of vereniging?
Auteur Jasper van Houten en Sanne Cobussen namens Het Transferpunt Sport
Een inspiratieboek is een redelijk nieuw meetinstrument die bij dit onderzoek is gebruikt. Deze onderzoeksmethodiek is een variant op de cultural probes methodiek van design thinking. Een inspiratieboek is een bruikbaar onderzoekinstrument om in gezamenlijkheid ideeën te genereren en inspiratie op te doen?. Het is een passende onderzoeksmethodiek voor participatief onderzoek doen in de context van sporten en bewegen. Elke serie aan boeken heeft een specifieke onderzoekfocus. De input is geanalyseerd door middel van affinity mapping . Het inspiratieboek dient voor dit onderzoek onder andere om de wensen en behoeften van bewoners en potentiële bezoekers van vitale sportparken in kaart te brengen. Binnen deze handleiding zijn er twee soorten inspiratieboeken, een ‘doorgeefboek’ en een ‘vast boek’. Het doorgeefboek gaat rond door het dorp van huis tot huis en het vaste boek ligt bij één lokale organisatie voor onbepaalde tijd liggen.
Dus speelt dit thema bij jullie vereniging, roept dit vragen op of ben je gewoon geïnteresseerd in deze nieuwe manier van onderzoek? Dan is deze handleiding en contact met het Transferpunt Sport iets voor jou!
Artikel
Een beleidsplan gevormd voor verenigingen en sportorganisaties
Auteur Jasper van Houten en Sanne Cobussen namens Het Transferpunt Sport
Onder beleid verstaan we het aangeven van de richting en de middelen waarmee men gestelde verenigingsdoelen wil gaan realiseren als vereniging. Een beleidsplan geeft inzicht in de manier waarop de vereniging het werk uitvoert om haar doelstelling te bereiken. Wanneer u verder uitwerkt hoe de vereniging concreet gaat proberen de doelstelling te behalen hoort daar een analyse van de omgeving bij: welke ontwikkelingen zijn relevant voor de vereniging en vormen deze ontwikkelingen een bedreiging of een kans voor de vereniging? en bij welke punten zal er extra aandacht moeten komen. Dit proces heeft veel aandacht en tijd nodig. Niet iedere vrijwilligers en lid heeft hiervoor de tijd. Binnen dit bestand hopen wij de verengingen een duwtje de juiste richting te geven. Het Transferpunt Sport biedt ondersteuning bij het verbeteren van jullie beleidsplan. Doormiddel van werksessies, persoonlijk contact en consultancy. Dus speelt dit thema bij jullie vereniging en roept dit vragen op? Dan is dit format en contact met het Transferpunt Sport iets voor jou!
Organiseren
Artikel