Posts van Joep van Lankveld (6 posts)
Netwerk: vraag & aanbod
Algemeen
Clinics / workshops / gastlessen
Vraag / aanbod
Aanbod
Kennis & inspiratie
Organisatie & beleid
Veilig sportklimaat
Pedagogisch/didactisch
Sociaal veilig
Veilig sportklimaat
Grensoverschrijdend gedrag
Melden
Preventie
Vaardig in bewegen
Motorische ontwikkeling
Gezonde leefstijl
Bewegen
Omgeving
Positieve gezondheid
Organisatie & beleid
Accommodatie
Kader
Leden
Maatschappelijk
Organiseren
Vorm
Artikel
Film (oefenstof, webinar, kennisclips)
Podcast
Laatste kans: Volleyballen op de Waalkade
Auteur Joep van Lankveld namens Sportbedrijf gemeente Nijmegen
Met jouw school, sportclub of groepje vrienden gratis volleyballen op de Waalkade?!
Op zaterdag 17 en zondag 18 mei komt de Eredivisie Beachvolleybal weer naar Nijmegen. Dit geeft jullie een unieke kans! Van dinsdag 13 mei t/m vrijdag 16 mei hebben jullie namelijk de mogelijkheid om op de Waalkade in Nijmegen gratis een beachvolleybalveld te reserveren. Op één beachvolleybalveld liggen 3 kleinere veldjes. Wij zorgen voor het volleybalmateriaal!
Geef je voorkeur nu op en stuur dit door naar Luuk Janssen: L3.janssen@nijmegen.nl – 06 50 35 14 68.
De volgende dagen en tijden zijn beschikbaar:
Dinsdag 13 mei
9.00u - 11.00u
11.00u - 13.00u
Woensdag 14 mei
9.00u - 11.00u
11.00u - 13.00u
Donderdag 15 mei
11.00u - 13.00u
13.00u - 15.00u
Vrijdag 16 mei
9.00u - 11.00u
11.00u - 13.00u
13.00u - 15.00u
Hopelijk zien we je daar!
Omgeving
Bewegen
Artikel
Film (oefenstof, webinar, kennisclips)
Podcast
E-learning ‘Begeleiden van sporters met een chronische aandoening’
Auteur Joep van Lankveld namens Supportteam | SCN
Als trainer, instructeur of begeleider van sport- of beweeglessen voor mensen met een chronische aandoening heb je een grote invloed op hun sport- en beweegervaring. In de gratis e-learning ‘Begeleiden van sporters met een chronische aandoening’ leer je wat een chronische aandoening is en hoe je hier rekening mee houdt tijdens je lessen. Je krijgt informatie, praktische tips en maakt opdrachten om te oefenen met goede begeleiding. Zo kun je beter inspelen op de mogelijkheden en behoeften van deze sporters, waardoor zij zich veilig en op hun gemak voelen en met plezier blijven sporten.
Inhoud van de e-learning
De e-learning bestaat uit vijf onderdelen:
- Introductie – Basiskennis over begeleiding van sporters met een chronische aandoening.
- Wat is een chronische aandoening? – Informatie over veelvoorkomende aandoeningen en hun invloed op sport.
- Leer de sporter kennen – Hoe maak je een goede intake en stem je de begeleiding af?
- Je training aanpassen – Praktische tips voor veilige en effectieve trainingen.
- Test je kennis – Evaluatie en toetsing om het certificaat te behalen.
Praktische informatie
- De e-learning duurt 75 minuten.
- De e-learning is gratis.
- Je kunt tussendoor stoppen en op een later moment verder gaan.
- In de e-learning maak je opdrachten in een persoonlijk werkboek. Dit werkboek kun je downloaden om als naslagwerk te gebruiken.
Certificering
Heb je de e-learning volledig doorlopen? Dan ontvang je een certificaat van deelname. Mogelijk levert dit ook een licentiepunt op. Check bij je sportbond of dit voor jou geldt.
Ontwikkeld samen met experts
Deze e-learning is geïnitieerd vanuit de samenwerking tussen NOC*NSF en de Samenwerkende Gezondheidsfondsen, in een gezamenlijke verkenning hoe we meer mensen met een chronische aandoening op een veilige en prettige manier sportief in beweging kunnen brengen. Diverse gezondheids- en sportorganisaties en experts hebben bijgedragen aan de totstandkoming van deze e-learning.
Heb je vragen of opmerkingen mail dan naar opleidingen@nocnsf.nl
Positieve gezondheid
Omgeving
Bewegen
KaderLeden
Maatschappelijk
Film (oefenstof, webinar, kennisclips)
NLDoet 2025: De Kracht van Vrijwilligers in de Sport
Auteur Joep van Lankveld namens Supportteam | SCN
Op NLDoet 2025 14 en 15 maart stond de vrijwillige inzet centraal, en werd Nederland opgeroepen om de handen uit de mouwen te steken en vrijwilligerswerk te doen. Deze dag was bedoeld om zoveel mogelijk Nederlanders te betrekken bij vrijwilligerswerk, zodat ze zelf kunnen ervaren hoeveel voldoening en impact het kan hebben om iets voor een ander te betekenen.
De cruciale rol van vrijwilligers
Binnen de sportwereld spelen vrijwilligers een cruciale rol. Van het organiseren van evenementen tot het begeleiden van teams, zonder hun inzet zou de sportbeleving voor velen niet mogelijk zijn. Ze zijn de onmiskenbare drijvende kracht achter de sportgemeenschappen, zorgen voor een sociaal netwerk en dragen bij aan de gezonde en actieve levensstijl die sport bevordert.
NLdoet 2026
We moedigen sport- en beweegaanbieders aan om in 2026 deel te nemen aan NLDoet. Het is een kans om nieuwe vrijwilligers aan te trekken, de vereniging te promoten en een breed publiek te betrekken bij sportactiviteiten. Sportclubs kunnen hun zichtbaarheid vergroten, de betrokkenheid van leden versterken en vrijwilligers werven. Maak van NLDoet een jaarlijks hoogtepunt en laat de kracht van vrijwilligers jouw organisatie versterken! Meld je aan via de officiële NLDoet-website wanneer de inschrijving opent.
Hulp bij vrijwilligersbeleid via Sport Community Nijmegen
Sport Community Nijmegen is dé plek voor sport- en beweegaanbieders om kennis op te doen over vrijwilligersbeleid. Van tips voor het werven en behouden van vrijwilligers tot het creëren van een gezonde vrijwilligerscultuur binnen de vereniging – wij helpen sportaanbieders om vrijwilligers optimaal te ondersteunen en te waarderen. Daarnaast is het, in het kader van sociale veiligheid binnen de sportomgeving, van groot belang dat vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben. Dit zorgt voor een veilige omgeving voor zowel de vrijwilligers als de sporters.
Sportclubs die nu al aan de slag willen met hun vrijwilligersbeleid, kunnen terecht op Sport Community Nijmegen voor praktische informatie en tools. Deel ook jouw kennis en ervaringen met andere clubs via ons platform, zodat we samen het vrijwilligersbeleid in de sport kunnen versterken.
KaderAccommodatie
Leden
Maatschappelijk
Organiseren
Artikel
Nijmeegs Sociaal Veilig Sportklimaat
Auteur Joep van Lankveld namens Nijmeegs Sociaal Veilig Sportklimaat
Wil je als sportclub werken aan een sociaal veilige sportomgeving?
Houd dan de organisatiepaginga van Nijmeegs Sociaal Veilig Sportklimaat in de gaten voor nieuwsberichten, tools en ondersteuning!
In Nijmegen streven we naar een inclusieve en sociaal veilige sportomgeving waarin elke sporter, vrijwilliger en bezoeker zich welkom en gewaardeerd voelt. Wij geloven dat sportclubs een cruciale rol spelen in het bevorderen van gezondheid, sociale cohesie en persoonlijke ontwikkeling. Daarom willen wij samen met jullie ons inzetten voor het creëren van een cultuur waarin respect, gelijkwaardigheid en veiligheid centraal staan.
Aan de slag
Wil je als sportclub werken aan een sociaal veilige sportomgeving? Dan weet je precies waar je moet beginnen! Op Sport Community Nijmegen en een buurtsportcoach staan klaar om je te ondersteunen en geven je toegang tot handige tools en informatie.
- Op website Kennisbank - NOC*NSF staan alle tools voor sportclubs.
Bovenin de balk zie je 'High 5' staan met daarnaast stap 1 t/m stap 5. Als club start je met stap 1 en de documenten uit de kennisbank kun je daarbij gebruiken.
- Centrum Veilige Sport Nederland is er ook om clubs te ondersteunen bij het creëren van een sociaal veilige sportomgeving.
Heb je vragen of behoefte aan ondersteuning? Aarzel niet om contact op te nemen!
Samenwerken met andere clubs
Wij nodigen jullie uit om via dit platform succesvolle initiatieven en ideeën te delen. Dit platform helpt jullie om ervaringen uit te wisselen en samen te werken aan een veiligere sportomgeving. Door kennis en middelen te delen, kunnen jullie gezamenlijke projecten ontwikkelen en bijdragen aan een sterkere en veiligere sportgemeente. Samen kunnen we sociale veiligheid in de sport bevorderen en continu verbeteren!
Grensoverschrijdend gedrag
Melden
KaderLeden
Maatschappelijk
Organiseren
Artikel
Film (oefenstof, webinar, kennisclips)
Laatste plekken beschikbaar: gratis scholing vertrouwenscontactpersoon. Meld je snel aan!
Auteur Joep van Lankveld namens Supportteam | SCN
Op 30 oktober en 6 november starten we met de gratis scholing vertrouwenscontactpersoon!
De vertrouwenscontactpersoon is hét laagdrempelige aanspreekpunt voor de leden van jouw club of vereniging rondom sociale veiligheid. Samen met de club of vereniging werkt de VCP aan preventie en als het misgaat, dan weten zij de wegen te bewandelen om hulp in te roepen.
Beide scholingen worden gehouden in de SportQube (Rosa de Limastraat 23 in Nijmegen) van 19.00 – 22. 00 uur. Geef je snel op, want vol=vol.
Opleiding 1 zal plaatsvinden op 30 oktober & 20 november.
Via deze link kan je je aanmelden voor deze twee data.
Opleiding 2 zal plaatsvinden op 6 november & 27 november.
Via deze link kan je je aanmelden voor deze twee data.
Na inschrijving ontvang je een mail vanuit NOC*NSF met de bevestiging en aanvullende informatie over de voorbereidingsopdrachten.
Grensoverschrijdend gedrag
Melden
KaderLeden
Maatschappelijk
Artikel
Film (oefenstof, webinar, kennisclips)
Basiseisen integriteit
Auteur Joep van Lankveld namens Sportbedrijf gemeente Nijmegen
Als gemeente Nijmegen hebben we de ambitie om een inclusieve sport- en beweegstad te zijn waarbij er bij elke club, vereniging of sportaanbieder een veilig sportklimaat heerst. Om deze ambitie waar te maken sluiten wij ons aan bij de basiseisen integriteit.
Hier zijn enkele basiseisen waarmee je aan de slag kunt gaan om integriteit te waarborgen:
-
Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG): Stel het verkrijgen van een VOG verplicht voor alle trainers, coaches en andere begeleiders die direct met minderjarigen werken. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat iemand geen strafbare feiten heeft gepleegd die een risico kunnen vormen binnen de sportomgeving.
-
Gedragscode: Ontwikkel een gedragscode voor alle sport- en beweegaanbieders. Deze code zou richtlijnen moeten bevatten voor het gedrag en de omgang met sporters, ouders, collega's en andere betrokkenen. Het moet duidelijk maken wat wel en niet acceptabel is binnen de sportomgeving.
-
Vertrouwenspersoon: Wijs een vertrouwenspersoon aan binnen de sportcommunity. Deze persoon moet toegankelijk zijn voor sporters, ouders en andere betrokkenen om eventuele zorgen, klachten of meldingen van ongewenst gedrag vertrouwelijk te bespreken. Zorg ervoor dat de contactgegevens van de vertrouwenspersoon goed bekend zijn bij alle betrokkenen.
- Opleiding en bijscholing: aanbieden van opleidings- en bijscholingsmogelijkheden voor sport- en beweegaanbieders. We willen ervoor zorgen dat zij op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van veiligheid, integriteit en pedagogisch handelen. Dit helpt hen om een veilige en positieve sportomgeving te creëren.
Door deze basiseisen te implementeren, geef je een duidelijk signaal af dat integriteit een prioriteit is binnen jouw organisatie. Het creëren van een veilige en integere sport- en beweegomgeving is essentieel om het welzijn van alle betrokkenen te waarborgen.
Wil je meer te weten komen over de basiseisen integriteit of aan de slag gaan met deze aanpak, neem dan contact met mij op!
Grensoverschrijdend gedrag
Melden
Artikel